Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäisten pakolaisten määrä maailmassa nousi viime vuonna ennätyssuureksi, ja yhä useampi joutui pakosalle ilmastonmuutokseen linkittyvien luonnonkatastrofien vuoksi

Sisäisten pakolaisten määrä nousi viime vuonna kaikkiaan lähes 60 miljoonaan koko maailmassa, kertovat määrää tarkkaileva Norjan pakolaisneuvosto NRC ja sen perustama järjestö IDMC.

Sisäisten pakolaisten eli kotimaansa sisällä paenneiden ihmisten joukko kasvoi viime vuonna ennätyssuureksi. Uusien pakolaisten määrä oli 38 miljoonaa, mikä on toiseksi korkein vuosikymmeneen.

Osa ihmisistä joutui pakenemaan useita kertoja. Ihmisiä pakosalle ajoivat esimerkiksi luonnonkatastrofit ja konfliktit.

Viime vuonna suurin määrä sisäisiä pakolaisia kirjattiin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa Etiopiassa. Yli viisi miljoonaa ihmistä joutui pakosalle maassa niin kuivuuden kuin Tigrayn sodan vuoksi.

Afganis tanin ja Myanmarin pakolaisten määrä nousi

Myös Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Afganistanissa kirjattiin ennätysmäärä maan sisällä paenneita. Afganistanissa asiaan vaikutti muun muassa ääriliike Talebanin paluu valtaan.

Kaakkois-Aasian Myanmarissa kirjattiin niin ikään ennätyslukemia, kun sotilaat ottivat vallan maassa viime vuoden helmikuussa.

Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa kirjattiin taas matalin lukema sisäisiä pakolaisia vuosikymmeneen. Tähän vaikutti myös konfliktien osittainen laantuminen Syyriassa, Libyassa ja Irakissa. Sisäisesti paenneiden määrä alueella pysyy kuitenkin korkeana, ja jo yksitoista vuotta sisällissodassa olleen Syyrian sisäisten pakolaisten määrä konfliktin vuoksi on edelleen maailman korkein.

Ilmastonmuutos ajaa jo nyt ihmisiä pakosalle

Konfliktien lisäksi säähän ja ilmastonmuutokseen linkittyvät ongelmat ajoivat yhä useampia pakolaisiksi.

Viime vuonna lähes 24 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan luonnonkatastrofien vuoksi. Ne olivat viime vuonna suurin syy uusien sisäisten pakolaisten määrän kasvuun.

Pakoon pakottivat muun muassa myrskyt, monsuunisateet, tulvat ja kuivuusaallot. Kaikkien näiden on arvioitu lisääntyvän, jos ilmastonmuutosta ei saada pysäytettyä.

"Tilanne ei ole koskaan aiemmin ollut näin huono"

Viime vuoden lukemaan ei sisälly esimerkiksi Venäjän helmikuussa Ukrainaan käynnistämän hyökkäyssodan vuoksi paenneita ihmisiä. Sisäisten pakolaisten joukon odotetaan siis entisestään kasvavan tänä vuonna.

Pakolaisneuvosto NRC:n johtaja Jan Egeland sanoo, että tilanne ei ole koskaan aiemmin ollut näin huono.

– Maailma on hajoamassa.

– Tarvitsemme jättiläismäisen muutoksen maailman johtajien ajattelutavassa, jotta voimme estää ja ratkoa konflikteja ja lopettaa ihmisten lisääntyvän kärsimyksen, hän lisää.

-----

Juttua on korjattu kauttaaltaan klo 10.44: Otsikossa ja jutun alussa luki, että lähes 60 miljoonaa ihmistä olisi paennut viime vuonna maan sisällä. Todellisuudessa tämä on kaikkien sisäisten pakolaisten määrä maailmassa yhteensä. Viime vuonna uusia pakolaisia oli noin 38 miljoonaa.