Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näköislehti ilmestyy myös helatorstain jälkeisenä perjantaina – tällaisia juttuja on luvassa

1. Elämä käy hankalaksi, kun kädet vapisevat ilman järkevää syytä. Kahvin juominen tai keiton syöminen julkisesti voi tuntua nololta. Pirkko Pöntinen kärsii essentiaalisesta vapinasta. Sama vaiettu vaiva on noin 50 000:lla suomalaisella.

2. Suomi selvisi koronapandemiasta lopulta vähällä. – Alkuun ei tiedetty oikein yhtään mitään, koronapotilaita hoidettiin niin kuin muitakin hengitysvajauspotilaita. Suomi oli siinä mielessä etulyöntiasemassa, että saimme raportteja muualla hyväksi havaituista käytännöistä, sanoo Suomen tehohoitokonsortion puheenjohtaja, ylilääkäri Stepani Bendel.

3. Matkailualalla on nyt pitkästä aikaa edessä hyvä kesä. Koska myynnin kapasiteetti ei ole vielä noussut koronaa edeltäneelle tasolle, matkoista voi tulla jopa pulaa. Lomareissut kannattaa suunnitella viimeistään nyt.

4. Mistä oppimisen vaikeudet johtuvat, ja miksi tietynlainen tuki auttaa yhtä lasta mutta ei toista? Muun muassa näitä asioita selvittää aivotutkimuksen huippuyksikön johtaja Tiina Parviainen.

5. Karhu on iso osa suomalaista kansanperinnettä. Eläimen nimeä ei ole saanut edes lausua ääneen.

– Suuri osa kiertoilmauksista on todella kunnioittavia ja kauniita, osa jopa hellitteleviä. Karhua on maaniteltu ja mielistelty, jotta se ei tekisi tuhojaan, sanoo perinteentutkija Dalva Lamminmäki.