Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder menettää noin 400 000 euron edestä etuuksia Venäjä-kytköstensä vuoksi

Saksa poistaa entiseltä liittokansleriltaan Gerhard Schröderiltä satojen tuhansien arvosta valtion maksamia etuuksia tämän Venäjä-suhteiden vuoksi. Deutsche Wellen ja New York Timesin mukaan asiasta päätti torstaina Saksan liittopäivien budjettikomitea.

Komitean mukaan Schröder on epäonnistunut ylläpitämään asemalleen kuuluvia velvoitteita, koska hän ei ole suostunut katkaisemaan välejään venäläisiin energiayhtiöihin.

Reilun eläkkeen lisäksi entisille liittokanslereille tarjotaan Saksassa toimisto kuljettajineen, kansliapäällikköineen ja tutkijoineen, kertoo New York Times.

Lehden mukaan Schröderin valtion kustantama henkilöstö jätti tehtävänsä pian Venäjän aloitettua hyökkäyksensä, koska ex-liittokansleri ei suostunut etäännyttämään itseään venäläisintresseistään. Osa henkilökunnasta oli ollut hänen rinnallaan 20 vuoden ajan.

Torstaisen päätöksen myötä Schröderiltä viedään oikeus kansliaan ja henkilökuntaan, eli uutta henkilökuntaa ei tulla myöskään palkkaamaan tehtävänsä jättäneiden tilalle.

Deutsche Wellen mukaan ex-liittokanslerin kanslian ja henkilökunnan kustannuksiin meni viime vuonna noin 407 000 euroa veronmaksajien rahoja.

Schröderin eläkkeeseen tai liittovaltion poliisin hoitamiin turvallisuusjärjestelyihin päätöksellä ei ole vaikutusta.

Istuu öljy-yhtiön hallituksessa ja on Putinin läheinen ystävä

Saksan nykyinen liittokansleri ja Schröderin tavoin sosiaalidemokraatteja edustava Olaf Scholz on kehottanut edeltäjäänsä useaan otteeseen jättämään tehtävänsä venäläisyrityksissä, mutta tuloksetta.

Schröderin, 78, toimia on kritisoitu viime aikoina, koska hänellä on paikka venäläisen öljy-yhtiön Rosneftin hallituksessa ja läheinen suhde Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Hänen on ollut lisäksi määrä liittyä kesäkuussa kaasujätti Gazpromin valvontalautakuntaan. Kaasuyhtiö oli kiistellyn Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen takana. Scholz keskeytti hankkeen Ukrainan tilanteen vuoksi.

Schröder on julkaissut aiemmin tiedotteen, jossa hän on tuominnut hyökkäyksen oikeutuksettomana, mutta toisaalta vaatinut, että yhteyksiä Venäjään pidettäisiin yllä.

Schröder oli Saksan liittokansleri vuosina 1998–2005.

Euroopan parlamentissa puolestaan hyväksyttiin torstaina selvällä enemmistöllä ei-sitova päätöslauselma, jonka mukaan venäläisten energiayhtiöiden palkkalistoilla olevia eurooppalaisjohtajia laitettaisiin EU:n tuleville pakotelistoille. Myös Schröderin nimi löytyy kyseisten eurooppalaisjohtajien listalta.