Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu on hidastunut etenkin pääkaupunkiseudulla

Erityisesti Espoossa ja Helsingissä vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu on hidastunut, kertoo Tilastokeskus.

Sen sijaan uudiskohteiden hinnat nousivat viime vuoteen nähden eniten Espoossa, Helsingissä ja Tampereella.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä keskimäärin 3,4 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Edellisestä neljänneksestä nousua oli 0,7 prosenttia.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat nousivat ensimmäisen neljänneksen aikana 3,8 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 3,1 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna.

Suurista kaupungeista hinnat nousivat eniten Oulussa, Turussa ja Tampereella, joissa kaikissa hinnat nousivat vähintään 5 prosenttia.

Maakunnittain hinnat nousivat eniten Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Hinnat laskivat ainoastaan Pohjois-Karjalassa, Satakunnassa ja Pohjois-Savossa. 

Kauppojen määrä väheni

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjä osakeasuntojen kauppoja tehtiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kuusi prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Maaliskuussa kauppoja tehtiin 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan asuntomarkkinat pärjäsivät maaliskuussa yhä kohtuullisesti korkojen noususta, inflaatiosta ja Venäjän aloittamasta sodasta huolimatta.

– Asuntokaupassa näkyi vain pientä heikkoutta, mutta huhtikuulle on odotettavissa haasteiden syvenemistä. Erityisesti rakentaminen ja asuntosijoittajat ovat hankaluuksissa uudessa tilanteessa, sanoo Brotherus kommentissaan vanhojen asuntojen hintakehitykseen.

Yksiöiden hinnoissa jopa laskua

Hypo ennakoi laskua yksiöiden hintoihin jopa kasvukeskuksissa.

– Tänä vuonna ensiasunnon ostajilla on parhaimmat mahdollisuudet kisata kompakteista kodeista kasvukeskuksissa vuosikausiin, Brotherus sanoo.

Vanhojen osakeasuntojen hintakatsauksen mukaan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kerrostaloyksiöiden hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 0,4 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna.

Sen sijaan rivitaloasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla 7,2 prosenttia.