Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maakaasun tulo Venäjältä katkeaa lauantaiaamuna kello 07 – Suomi korvaa venäläisen putkikaasun vuokraamalla kaasulaivan

Venäläinen Gazprom Export on ilmoittanut suomalaiselle Gasumille, että Gasumin hankintasopimuksen mukaisen maakaasun tulo Venäjältä Suomeen katkeaa huomenna aamulla kello 7.

Gasum toimittaa huomisesta eteenpäin maakaasua asiakkaillensa alkavan kesäkauden ajan Balticconnector-yhdysputken kautta muista hankintalähteistä.

Kiista liittyy Gazpromin huhtikuussa lähettämään kirjeeseen, jossa vaadittiin Gasumia ja muita yrityksiä maksamaan hankintamaksut ruplissa.

Gasum on kieltäytynyt noudattamasta vaatimuksia ruplamaksuista ja näihin liittyvien uusien tilien perustamisesta.

Gasum kertoi tiistaina vievänsä asian välimiesmenettelyyn.

Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on allekirjoittanut sopimuksen yhdysvaltalaisyhtiö Excelerate Energyn kanssa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta kymmeneksi vuodeksi. LNG-terminaalilaiva Exemplar tulee turvaamaan Suomen huoltovarmuutta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan kelluva LNG-terminaali mahdollistaa Suomen irtautumisen venäläisestä kaasusta.

Terminaalilaivassa tankkereilla kuljetettu nesteytetty maakaasu höyrystetään kaasuksi ja syötetään maakaasun siirtoverkkoon. Saarikon mukaan yhdellä lastilla voidaan pyörittää suomalaista paperitehdasta toista vuotta.

Ministeriöiden tiedotteen mukaan tankkereiden odotetaan käyvän terminaalilla 2–3 kertaa kuukaudessa.

– Kelluvan LNG-terminaalin merkitys on suuri teollisuutemme kaasunsaannin turvaamisen kannalta, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedotteessa.

Laiva on tarkoitus saada käyttöön ensi talveksi. Sen sijoituspaikka on Etelä-Suomessa, mutta se voidaan sijoittaa ensin Viron rannikolle, jos laivaa varten rakennettavat satamarakenteet saadaan Virossa valmiiksi aikaisemmin.

Suomi on riippuvainen maakaasun tuonnista. Maakaasun osuus Suomen kaikesta energiankäytöstä on noin viisi prosenttia.

Maakaasua tarvitaan pääasiassa teollisiin prosesseihin, sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä liikenteeseen.