Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhanen Ylelle: Suomen Nato-jäsenyyden toteutuminen on varmaa

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) pitää Suomen Nato-jäsenyyden toteutumista varmana. Vanhanen kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa.

– Aika näyttää, mitä tässä on nyt edessä, mutta isona historiallisena ratkaisuna päätös on tehty ja päätös toteutuu, Vanhanen sanoi.

Jäsenyyden toteutumatta jääminen heijastuisi puhemiehen mukaan kielteisesti Suomen turvallisuuden uskottavuuteen, koska Suomi on sanonut hakevansa puolustusliittoon turvallisuutensa vuoksi. Toisaalta hänen mukaansa Suomessa kynnys hakea jäsenyyttä enää koskaan uudelleen nousisi "erittäin, erittäin korkeaksi".

Eduskunta puolsi jäsenyyden hakemista äänin 188–8. Vanhasen mukaan Venäjä on ymmärtänyt, jos se on vähänkään seurannut tilannetta, että Suomen hakeutuminen Natoon liittyy epävarmuuteen, jonka Venäjä sai aikaan helmikuisella hyökkäyksellään Ukrainaan.

– Suomen osalta se on harkittu ja peruuttamaton ratkaisu, johon enää mielipiteisiin vaikuttamisella ei voi vaikuttaa.

Turkki on asettunut Suomen ja Ruotsin tällä viikolla jättämien jäsenyyshakemuksien käsittelyn esteeksi. Vanhasen mukaan vastakkainasettelun rakentaminen Suomen ja Turkin välille on tarpeetonta.

Hänen mukaansa on hyvä katsoa, mitä Turkki odottaa aseviennin ja muiden käytännöllisten kysymysten osalta. Sen sijaan Turkin tulee ymmärtää, ettei Suomella ole mahdollisuutta sopia poliittisesti toisin oikeusjärjestelmäänsä ja oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvistä asioista.

Turkki on kritisoinut Ruotsia kovasanaisemmin kuin Suomea. Vanhasen mukaan Suomi ei kuitenkaan jättäisi Ruotsia siinä tapauksessa, että Turkki hyväksyisi Suomen hakemuksen käsittelyn Ruotsin hakemusta nopeammin.

– Emme tässä hylkää kumppaniamme.

Mäntyniemelle ehdoton ei

Haastattelun päätteeksi Vanhanen tyrmäsi selväsanaisesti ajatuksen siitä, että hän pyrkisi presidentiksi alkuvuonna 2024 pidettävässä vaalissa. Hän sanoi haluavansa päästä terveenä eläkkeelle, kun kuluva eduskuntakausi päättyy.

Vanhanen vetosi niin oman innon kuin kansalaisten tuen puutteeseen. Hän on ollut ehdolla vuosien 2006 ja 2018 vaaleissa, jolloin istuvat presidentit Tarja Halonen ja Sauli Niinistö pyrkivät toisille kausilleen. Jälkimmäisellä kerralla Niinistö voitti vaalin selvästi ensimmäisellä kierroksella, ja Vanhanen sai neljä prosenttia äänistä.

– Menestys tippui kuin lehmänhäntä. Missään nimessä en ole ehdokkaana, hän sanoi.