Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lagarde: EKP luopuu negatiivisista koroista syyskuun loppuun mennessä

Euroopan keskuspankki todennäköisesti luopuu negatiivisten korkojen aikakaudesta syyskuun loppuun mennessä, kirjoittaa EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde blogissaan.

EKP:n kolmesta ohjauskorosta ainoastaan talletuskorko on miinuksella. Talletuskorko on nyt –0,5 prosentissa. Perusrahoitusoperaatioiden korko on tasan nollassa ja maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosentissa.

Talletuskorko tarkoittaa korkoa, jolla liikepankit voivat tallettaa varojaan keskuspankkiin yön yli. Talletuskorko on ollut negatiivinen kesäkuusta 2014 lähtien.

Lagarde kertoo odottavansa, että EKP lopettaa velkakirjojen osto-ohjelmansa hyvin aikaisin kolmannella vuosineljänneksellä, minkä jälkeen korkojen nosto voisi alkaa. Pankki on jo aiemmin viestinyt, että ensimmäinen nosto voisi tapahtua heinäkuussa.

– Nykyinen rahapoliittinen ympäristö on muuttunut merkittävästi siitä, minkä kohtasimme ennen pandemiaa. Välineet, joita sovelsimme jatkuvasti liian alhaisena pysynyttä inflaatiota vastaan, eivät enää sovellu (nykyiseen tilanteeseen), Lagarde kirjoittaa.

Koronnostot ovat keino hillitä inflaatiota, joka on ryöpsähtänyt valloilleen euroalueella muun muassa Ukrainan sodan vaikutuksesta energian ja elintarvikkeiden hintojen kohotessa.

Valtaosa inflaatiosta tuontitavaraa

Lagarde huomauttaa, että valtaosa inflaatiosta on euroalueen ulkopuolelta tuotua. Euroalueen talous ei ole ylikuumentunut, vaan sekä kulutus että investoinnit ovat edelleen koronaa edeltävän tason alapuolella.

Hänen mukaansa EKP:n toimet riippuvat siitä, miten taloudelliset shokit euroalueella kehittyvät ja millaisiksi inflaationäkymät kehittyvät keskipitkällä aikavälillä. Hän korostaa, että EKP tekee kaiken tarvittavan keskipitkän aikavälin inflaation pitämiseksi noin kahdessa prosentissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pitkään heikentynyt euro kääntyi Lagarden kommenttien jälkeen nousuun dollaria vastaan. Euron kurssi oli maanantaina iltapäivällä noin 1,07 dollaria, mikä on tämän kuukauden korkein noteeraus.