Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fennovoima perui rakentamislupahakemuksensa – aloitti koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut

Fennovoima on perunut Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen ja aloittanut koko henkilöstöään koskevat muutosneuvottelut.

Fennovoima kertoi tämän kuun alussa päättäneensä Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen venäläisen Rosatomin kanssa. Fennovoima kertoi syyksi muun muassa hankkeen merkittävät viivästykset ja Ukrainan sodan aiheuttamat riskit.

Fennovoimassa työskentelee tällä hetkellä noin 400 henkeä. Heistä noin 90 on toiminut voimalan rakennuspaikkakunnalla Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoella ja loput pääkaupunkiseudulla.

Fennovoiman viestintäjohtaja Sakari Kotola ei tiistaina halunnut arvioida, kuinka suuria henkilöstövähennyksiä yhtiössä joudutaan mahdollisesti toteuttamaan.

– Kuten olemme aikaisemminkin arvioineet, näillä päätöksillä saattaa olla merkittäviä vaikutuksia henkilöstöön. Sen enempää ei pystytä tässä vaiheessa kommentoimaan. Neuvottelut ovat kesken, Kotola sanoi STT:lle.

Fennovoimassa arvioidaan, että muutosneuvottelut saadaan päätökseen 21. kesäkuuta.

Viimeisiä rakennustöitä viimeistellään?

Fennovoiman mukaan laitostoimitussopimukseen liittyvät työt Pyhäjoen työmaalla ovat päättyneet ja yhtiö keskittyy nyt työmaan ja sinne nousseiden rakennusten ylläpitoon. Lähiviikkoina työmaalla viimeistellään vielä Fennovoiman muiden toimittajien kanssa toteuttamia rakennustöitä, yhtiö kertoo.

– Meillä on hallintorakennuksen rakentaminen vielä kesken ja se tullaan saattamaan loppuun kesän aikana, Kotola kertoo.

Kotola ei halunnut arvioida, kuinka paljon työvoimaa Pyhäjoen työmaan ylläpitämiseen jatkossa tullaan tarvitsemaan.

– Nämä tulevat tarkentumaan tässä muutosneuvotteluiden aikana. Vielä en pysty ottamaan tähän kantaa, Kotola sanoi.

Kotola ei myöskään halunnut arvioida Fennovoiman tulevaisuudennäkymiä laajemmin rakentamislupahakemuksen perumisen jälkeen.

– Tällä hetkellä keskitytään RAOS Projectin kanssa tehdyn projektin alasajamiseen ja laitospaikan ylläpitämiseen. Tällä hetkellä muuta ei ole sanottavaa, Kotola sanoi viitaten venäläisen Rosatomin tytäryhtiöön.

Rakentamislupahakemus jätettiin vuonna 2015

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kertoi tiistaina saaneensa Fennovoimalta ilmoituksen, jolla se peruu Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen.

Yhtiö jätti valtioneuvostolle osoitetun rakentamislupahakemuksen ministeriöön alun perin kesäkuussa 2015,

– Valtioneuvosto voi tehdä lähiviikkoina muodollisen päätöksen, joka päättää hallintotoimet hakemuksen käsittelemiseksi, TEM kertoo tiedotteessaan.