Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unkari julistaa hätätilan Ukrainan sodan vuoksi

Unkarin hallitus kertoi tiistaina julistavansa maahan hätätilan Ukrainan sodan vuoksi. Maahan on aiemmin julistettu koronaviruksen vuoksi hätätila, jonka on ollut määrä päättyä ensi tiistaina.

Pääministeri Viktor Orban kertoi Facebookissa uuden hätätilan astuvan voimaan keskiyöllä. Hän perusteli päätöstä sodan uhalla.

– Maailma on talouskriisin partaalla. Unkarin on pysyttävä ulkona tästä sodasta ja suojeltava perheidensä taloudellista turvaa, pääministeri sanoi.

– Tämä vaatii liikkumavaraa ja välittömiä toimia.

Hieman ennen Orbanin ilmoitusta Unkarin parlamentti teki perustuslakiin muutoksen hätätilan mahdollistamiseksi. Orbanin Fidesz-puolueella on parlamentissa enemmistö.

Lakimuutoksen nojalla päätetyistä säännöistä kerrotaan keskiviikkona, Orban sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö Unkarin kansalaisvapauksien liitto (TASZ) tuomitsi toimen kutsumalla sitä "hätätilaksi, josta on tullut pysyvä". Järjestön mukaan hätätila antaa Orbanille tavallista enemmän liikkumavaraa ja antaa tälle mahdollisuuden rajoittaa tai lakkauttaa ihmisten perusoikeuksia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja muu Ukrainan johto ovat toistuvasti kritisoineet Unkaria ja vastikään neljännelle pääministerikaudelle valittua Orbania. Unkari ei ole suostunut lähettämään aseita Ukrainaan tai tukemaan pakotteita Venäjän energiantuontia vastaan.