Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lahtelaisen moottoripyöräkerhon tiloissa kuoli mies väkivaltaiseksi äityneessä välienselvittelyssä – murhakäräjät alkavat

Päijät-Hämeen käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä viime joulukuussa lahtelaisen moottoripyöräkerhon tiloissa tapahtunutta välienselvittelyä, jossa kuoli 44-vuotias mies.

Syyttäjä vaatii neljälle miehelle tuomiota murhasta. Lisäksi miehistä yhtä syytetään huumausainerikoksesta. Syytetyistä kaksi on syntynyt 1980-luvulla, kaksi 1990-luvulla.

Syyttäjä Anne Åstedt kertoi STT:lle aiemmin toukokuussa, että syytettyjen "osallisuusasteessa" ei ole eroja. Toisin sanoen syyttäjä vaatii kaikille tuomiota murhasta, eikä esimerkiksi avunannosta tekoon. Murhasta rangaistus on elinkautinen vankeus.

STT:n tietojen mukaan Blue Cross Vikings -nimisen moottoripyöräkerhon tiloissa ammuttiin sunnuntaina 12. joulukuuta sillä seurauksella, että yksi mies kuoli ja yksi haavoittui vakavasti.

Poliisi tutki jutussa myös ampuma-aserikosta ja törkeää vammantuottamusta, mutta nämä rikosepäilyt eivät edenneet syyttäjälle. Tämä johtui siitä, että niistä epäiltiin ampumisessa kuollutta miestä.

Jutun tutkinnasta vastannut tutkinnanjohtaja Jan Aarnisalo on aiemmin kertonut Iltalehdelle, että uhri ampui vahingossa toveriaan. Ulkopuoliset eivät olleet poliisin mukaan vaarassa.

Poliisi on myös kertonut tutkinnan aikana, että tapahtumiin on liittynyt jonkinlainen velkasuhde.

Oliko kyseessä kerhojen vai ihmisten välinen kiista?

Oikeudenkäyntiin liittyy ihmisiä, jotka kuuluvat poliisin järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi katsomiin ryhmiin. On kuitenkin epäselvää, oliko ryhmillä roolia ampumisessa vai oliko kyseessä niihin kytkeytyvien ihmisten henkilökohtainen välienselvittely.

Ainakin yksi jutussa syytetyistä, vuonna 1981 syntynyt mies, on STT:n tietojen mukaan ollut liivijengi United Brotherhoodin jäsen. Nykyisin hänellä on kytkös Helvetin enkeleihin. Kyseisellä syytetyllä on myös taustallaan lukuisia väkivaltarikoksia.

Uhrilla oli puolestaan Helsingin Sanomien mukaan tausta Cannonball-moottoripyöräkerhossa, jonka lakkauttamista puidaan parhaillaan niin ikään Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Poliisi pitää Cannonballia järjestäytyneenä rikollisryhmänä.

Blue Cross Vikings on perustettu runsas vuosi sitten, joten kerho on verraten uusi. Poliisi on aiemmin viitannut kerhoon "moottoripyöräharrastuskerhona".

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on varannut jutun käsittelylle alustavasti kolme päivää. Jutun neljästä syytetystä kolme on ollut tutkintavankeudessa viime joulukuusta lähtien. Oikeus on arvioinut, että jutun tuomio annetaan aikaisintaan kesäkuussa.