Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyselytutkimus: Kolmannes nuorista pelkää, että työelämä on liian raskasta

Noin kolmannes suomalaisista nuorista kertoo pelkäävänsä, että työelämä on liian raskasta. Asia ilmenee tuoreesta Nuorten tulevaisuusraportti 2022 -kyselytutkimuksesta. Työelämän raskautta pelkäävien osuus on kasvanut yli 10 prosenttiyksikköä verrattuna toissavuoteen, jolloin vastaava tutkimus viimeksi tehtiin.

Tutkimuksen mukaan nuorille tärkeimmät tekijät tulevaisuuden alaa valittaessa ovat kohtuulliset työajat, turvallinen ja viihtyisä työympäristö sekä hyvät työkaverit ja johtajat. Lähes yhdeksän vastaajaa kymmenestä sanoi haluavansa tehdä töitä ympäristössä, jossa kaikkia ihmisiä arvostetaan ja kohdellaan yhdenvertaisesti.

Kysely paljasti myös alueellisia eroja halukkuudessa hakea kesätöihin. Helsingissä ja Uudellamaalla hieman yli puolet vastaajista ilmoitti aikovansa hakea kesätöitä. Muualla Suomessa kesätöitä aikoa hakea useampi kuin kaksi vastaajaa kolmesta.

Koulutusvalinnat periytyvät

Tutkimuksen mukaan vanhempien koulutustausta vaikuttaa voimakkaasti nuorten tekemiin koulutusvalintoihin.

Vastaajista, joiden vanhemmista vähintään toinen oli korkeasti koulutettu, noin neljä viidesosaa aikoi hakea lukioon. Jos taas vähintään toinen vanhemmista oli käynyt ammattikoulun, lukioon hakeutuvien osuus oli enää hieman yli kolmannes.

Jos kotiväki odotti vastaajilta akateemisia opintoja, yksikään heistä ei ajatellut korkeimman tutkintonsa olevan tulevaisuudessa ammatillinen.

– Tiedämme, että koulutus periytyy. Tarjoamalla myönteisiä kokemuksia työelämästä voimme vahvistaa nuoren uskoa itseensä ja rohkaista tekemään itsenäisiä valintoja, sanoo toimitusjohtaja Jenni Järvelä TAT:sta.

Kyselytutkimukseen vastasi tammi–huhtikuussa noin 6 400 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa. Tutkimuksen teetti Talous ja Nuoret TAT ry, ja sen toteutti Taloustutkimus.