Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaatii neljälle murhatuomiota ampumavälikohtauksesta moottoripyöräkerhossa, mutta syytetyt vetoavat hätävarjeluun: "Ihan mielipuolinen tilanne"

Syyttäjä vaatii neljälle miehelle tuomiota murhasta joulukuussa 2021 moottoripyöräkerho Blue Cross Vikingsin tiloissa. Syyttäjän mukaan uhri oli kerhon jäsen.

Syytetyt itse vetoavat hätävarjeluun. Heidän mukaansa kerhotiloissa ampumiseksi eskaloitunut väkivalta oli yllättävää ja odottamatonta.

Lahden Voimakadun murhajutun puinti alkoi Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa Lahdessa.

Aluesyyttäjä Anne Åstedtin mukaan paikalle saapuneista syytetyistä yhdellä oli selvitettävää uhrin, 44-vuotiaan miehen kanssa. Syytetty oli pyytänyt uhria selvittämään erästä asiaa puolestaan, mutta tämä ei ollut onnistunut.

Tilanne kärjistyi ampumavälikohtaukseksi, jossa 44-vuotias kuoli. Hänessä oli myös muita väkivallan jälkiä, mutta kuolema oli seurausta ampumavammasta. Vaikka syyttäjän ja syytettyjen näkemykset tapahtuman taustasta eroavat, ovat osapuolet yhtä mieltä siitä, että uhri ampui tilanteessa ensimmäisen laukauksen. Erimielisyyttä on kuitenkin jo siitä, oliko kyseessä varoituslaukaus vai oliko laukaus ammuttu yhtä syytettyä kohti.

Mihin tapaaminen liittyi?

Yksi syytetyistä avasi oikeudessa sitä, miksi hänen mukaansa Voimakadulle oli kokoonnuttu. Syytetty oli pyytänyt 44-vuotiasta miestä järjestämään tapaamisen erään toisen miehen kanssa. Syytetty oli kuullut, että mies olisi käyttänyt hänen nimeään uhkailuun, joten hän oli ottanut yhteyttä 44-vuotiaaseen pyytääkseen tapaamista miehen kanssa.

Hän kertoi, ettei hänellä ollut mitään riitaa 44-vuotiaan kanssa ennen Voimakadun tapahtumia. Mies kertoi, ettei hänellä ollut myöskään mitään velka-asiaa uhrin kanssa.

Tätä tapaamista ei ollut koskaan järjestetty, mutta mies oli pyytänyt Blue Cross Vikingsin presidenttiä järjestämään tapaamisen 44-vuotiaan kanssa asian selvittämiseksi.

Tapaaminen onnistui heti seuraavalle päivälle sunnuntailla 12. joulukuuta, ja se sovittiin Blue Cross Vikingsin kerhotiloihin.

Syytetty kertoi olleensa ennen tapaamista baarissa, ja hänen kanssaan ollut pöytäseurue, siis muut jutussa syytetyt, lähti mukaan. Miehistä kolme oli käynyt kerhotiloissa jo edellisiltana, ja yhden syytetyn asianajajan mukaan tila oli eräänlainen salakapakka.

– Muistaakseni menimme taksilla kerhotiloihin, yksi syytetty kertoi lisäten, että hän jätti puhelimensa matkalla tutun luo "kohteliaisuudesta".

Yksi syytetyistä ei muistanut oikeudessa, mihin oli illalla jättänyt puhelimensa. Hän vetosi päihtymykseensä.

Oikeudessa nähty valvontakameratallenne näytti miesten saapuvan kerholle sunnuntaina kello 16.03. Noin 16.13 samalla kerhon ovea kuvaavalla kameralla näkyy, kun ihmiset ryntäävät salista ulos.

Tuolloin oli ampuminen alkanut.

Syytetty: "mielipuolinen tilanne"

Kaikki syytetyt kiistävät syyttäjän nostaman murhasyytteen. Kaksi on tunnustanut käyttäneensä ampuma-asetta tilanteessa ja ampuneensa kohti uhria, mutta heidän mukaansa kyse oli hätävarjelusta.

Syytettyjen perustelu hätävarjelulle oli, että uhri aloitti ampumisen ja väkivaltaisuudet. Asia, jota oli saavuttu selvittämään, eskaloitui väkivaltaiseksi. Tämä tapahtui syytettyjen mukaan täysin yllättäen.

Syytetyt kertoivat yrittäneensä puolustaa itseään ja tovereitaan. Yksi nelikosta sai tilanteessa verta vuotavia haavoja. Tappelun aikana uhri ampui myös yhtä Blue Cross Vikingsin jäsentä, syyttäjän käsityksen mukaan vahingossa.

– Se oli ihan mielipuolinen tilanne, uhria ampunut syytetty kuvaili oikeudessa.

Lopulta Blue Cross Vikingsin presidentti soitti kello 17:n jälkeen hätäkeskukseen, ja tätä ennen paikalle saapunut nelikko oli poistunut kerhosta. Tuolloin tapaamisen alkamisesta oli kulunut noin tunti.

Paikalle tullut ensihoidon yksikkö totesi uhrin kuolleeksi.

Syyttäjän mukaan teko oli suunniteltu

Syyte nousi murhasta, koska syyttäjän mukaan miesten varautuminen osoitti vakaata harkintaa ja he olivat saapuneet paikalle valmiina käyttämään väkivaltaa.

Heillä oli syyttäjän mukaan mukanaan käsiaseita ja teräase. Se, ettei syyttäjän mukaan osalla ollut mukanaan puhelimia, osoitti niin ikään suunnitelmallisuutta.

– He ovat pitäneet varsin todennäköisenä joutuvansa surmaamaan [uhrin], syyttäjä toteaa haastehakemuksessaan.

Yksi syytetyistä tunnusti tulleensa paikalle käsiaseen kanssa, ja käräjäoikeudessa nähdyssä valvontakameravideossa näkyikin, kun mies ampuu laukauksia kohti uhria. Hän kertoi oikeudessa kantaneensa asetta henkilökohtaisen turvallisuuden vuoksi, koska häntä oli aiemmin uhkailtu.

Syyttäjän mukaan toisellakin tilanteessa ampuneella oli ase mukanaan, mutta mies kiisti tämän oikeudessa. Hän kertoi löytäneensä sen kerhotilan baaritiskin luota. Tilan valvontakamerasta näkyi kuitenkin, kun mies laittaa aseen taskuunsa lähtiessään paikalta.

Aseita oli kyllä vastapuolellakin. Blue Cross Vikingsin jäsenillä oli muun muassa ase ja kirves, syyttäjä sanoo. Heitä oli paikalla yhteensä seitsemän ihmistä.

Oikeudessa käytiin kirjallisena todisteena myös Blue Cross Vikingsin jäsenten välistä viestinvaihtoa, jossa puhutaan siitä, pitäisikö paikalle ottaa mukaan jotain "kättä pidempää".

Yksi syytetty Helvetin enkeleiden jäsen

Blue Cross Vikings, jonka tiloissa välikohtaus tapahtui, ei poliisin mukaan ole järjestäytynyt rikollisryhmä. Syytetyistä yksi on oikeudelle antamassaan kirjallisessa ennakkovastauksessa myöntänyt olleensa tapahtuma-aikaan Helvetin enkeleiden jäsen. Muut syytetyt ovat kiistäneet kuuluvansa ryhmään.

Syyttäjä aikoo oikeudenkäynnissä esittää todistelua syytettyjen mahdollisista rooleista Helvetin enkeleissä sekä siitä, miten ryhmä saattoi liittyä tapahtuneeseen. Keskiviikkona oikeudessa kuultiin ainakin, että syyttäjän mukaan ainakin syytetyistä toinenkin on joskus kuulunut Helvetin enkeleihin. Hän kuitenkin kiisti jäsenyytensä, mutta myönsi olleensa kerhon toiminnassa. Kolmas on syyttäjän mukaan osallistunut kerhon toimintaan, mutta tämän puolustaja kiisti asian oikeudessa.

Poliisi pitää Helvetin enkeleitä järjestäytyneenä rikollisryhmänä.

Oikeudenkäynti jatkuu touko–kesäkuun vaihteeseen. Neljästä syytetystä kolme on ollut vangittuna joulukuusta lähtien.

Käräjäoikeuden on määrä antaa ratkaisunsa kesäkuussa.