Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläissotilaiden sotarikosoikeudenkäynnit jatkuivat Ukrainassa, useita kuoli kranaattitulituksessa Harkovaan

Sotarikoksista syytettyjen venäläissotilaiden oikeudenkäynnit jatkuivat Ukrainassa torstaina. Kotelevskassa järjestetyssä oikeudenkäynnissä kaksi tykistössä palvellutta sotilasta tunnusti syyllisyytensä sotarikoksiin.

Kaksikkoa syytettiin siviilikohteiden tulittamisesta Venäjän puolelta Harkovan alueelle. Sotilaiden puolustuksen mukaan he noudattivat saamiaan käskyjä ja olivat katuneet tekojaan, minkä vuoksi heidän tulisi saada lievempi tuomio.

Syyttäjä vaati sotilaille 12 vuoden tuomiota.

Tykkimiesten oikeudenkäynti on järjestyksessään toinen sotarikosoikeudenkäynti Ukrainassa. Maanantaina siviilin ampumisesta tuomittu sotilas sai elinkautisen tuomion.

"Ei myönnytyksiä Putinille"

Länsimaiden on varmistettava, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kärsii tappion Ukrainassa, vaati Britannian ulkoministeri Liz Truss torstaina. Tukea Ukrainalle on niin ikään jatkettava perääntymättä, Truss sanoi.

Sarajevossa toimittajille puhunut Truss muistutti myös, ettei Putinille tule tarjota sen paremmin kompromisseja kuin myönnytyksiäkään.

– Meidän on varmistettava, että Putin häviää Ukrainassa, eikä Venäjän aggression anneta enää koskaan uhata Euroopan rauhaa, Truss sanoi.

Yhdessä bosnialaiskollegansa Bisera Turkovicin kanssa puhunut Truss muistutti kuulijoita Bosnian sodan lähes 100 000 uhrista ja sanoi, että Venäjän hyökkäys uhkaa "syöstä meidät takaisin noihin synkkiin päiviin".

– Tämä on estettävä, Truss vaati.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kritisoi lausuntoja, joissa Ukrainaa on kehotettu taipumaan alueluovutuksiin Venäjälle. Zelenskyin mukaan kansainvälinen yhteisö tukee enemmän Venäjän kuin Ukrainan intressejä.

– Riippumatta siitä, mitä Venäjä tekee, joku sanoo aina: otetaan Venäjän toiveet huomioon. Tämä kuultiin myös tällä viikolla Davosissa. Huolimatta siitä, että tuhannet Venäjän ohjukset iskevät Ukrainaan, huolimatta siitä, että kymmenet tuhannet ukrainalaiset ovat kuolleet, huolimatta siitä, mitä tapahtui Butshassa ja Mariupolissa, Zelenskyi sanoi.

New York Times julkaisi viime viikolla pääkirjoituksen, jossa todettiin, ettei Ukraina välttämättä voita sotaa ja todettiin, että Yhdysvaltain on varauduttava asiaan. Lehti muun muassa viittasi "vaikeisiin ratkaisuihin", joiden voi katsoa viittaavan mahdollisesti alueluovutuksiin.

Myös Yhdysvaltain ex-ulkoministeri Henry Kissinger, 98, esitti vastaavanlaisia lausuntoja Davosin talousfoorumissa tällä viikolla.

Harkovaa tulitettiin taas

Venäläisten kranaattitulituksessa Harkovaan on saanut surmansa ainakin neljä ihmistä, kertoivat paikallisviranomaiset torstaina. Asukkaat ovat pikku hiljaa alkaneet palata Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin sen jälkeen, kun venäläisjoukkojen yritykset vallata kaupunki saatiin torjuttua.

Venäläiset tulittivat Harkovaa raskaasti heti sodan alkuvaiheissa helmikuun lopussa. Raskaiden taistelujen jälkeen Ukrainan joukot saivat kaupungin uudestaan haltuunsa.