Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hollywoodin riitaparin Johnny Deppin ja Amber Heardin oikeudenkäynti valamiesten käsittelyyn

Toisensa oikeuteen haastaneen Hollywoodin ex-pariskunnan Johnny Deppin ja Amber Heardin oikeusdraama etenee ratkaisuvaiheeseen perjantaina, kun juttu siirtyy valamiesten eli juryn käsittelyyn. Näyttelijöiden pisteliäitä väitteitä toisistaan on puitu raastuvassa Yhdysvaltain Virginiassa nyt runsaan kuukauden, eikä tämä ole ensimmäinen kaksikon parisuhteeseen liittyvä yhteenotto oikeussaleissa.

Kummankin esittämät korvausvaatimukset perustuvat oleellisesti sille, että he katsovat näyttelijänuransa kärsineen vakavasti kiistansa tuoman kielteisen julkisuuden myötä. Depp menetti esimerkiksi pestin Pirates of the Caribbean -elokuvasarjan kuudennessa filmissä. Heardin asianajajat puolestaan painottavat, että negatiivinen julkisuus on jarruttanut tämän uran nousua, vaikka hänen roolinsa Aquaman-elokuvissa toisivat muuten jyrkkää nostetta. Aquamanin ensiosa keräsi muhkeasti katsojia, ja kakkosfilmi tulee ensi-iltaan keväällä 2023.

Ex-pari syyttää toisiaan leivättömän pöydän ääressä kunnianloukkauksesta ja herjauksesta, minkä ohella juryn puntaroitavana ovat molempien väitteet toistensa parisuhdeväkivallasta. Depp, 58, vaatii entiseltä vaimoltaan 50 miljoonan dollarin korvauksia. Heardin, 36, korvausvaade vastakanteessa on 100 miljoonaa dollaria.

Heardin asianajaja arvioi, että Heard on menettänyt 45–50 miljoonaa dollaria sivu suun menneiden elokuva- ja tv-roolien takia. Deppin oikeuteen tuomat asiantuntijat taas totesivat, että Depp menetti 22,5 miljoonaa dollaria yksistään Pirates of The Caribbean -sarjan kuudennen elokuvan roolin menetyksen myötä.

Psykologilta Heardia puoltava todistus

Deppin ja Heardin edesottamuksista tuomioistuimessa ei ole puuttunut koomisiakaan piirteitä, mutta tapaus on nostanut esiin myös vakavampia yleisiä kysymyksiä. On pohdittu, saako erittäin tunnettu ihminen kuten pitkän elokuvauran tehnyt Depp myös oikeuden edessä etua maineestaan. Joidenkin arvioiden mukaan maine voi päinvastoin lisätä mahdollisuutta, että Depp häviää nyt oikeussalissa.

Näyttäisi siltä, että Heard on saanut ainakin sosiaalisessa mediassa hyvin rajua kielteistä palautetta oikeussodan aikana. Tuohon viitaten on kysytty, uskaltavatko lähisuhdeväkivaltaa kokeneet puhua kokemuksistaan ja uskotaanko heitä.

Jutun oikeudenkäynnissä psykologi Dawn Hughes todisti pari viikkoa sitten, että Heard kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä (PTSD) "intiimin parisuhdeväkivallan tuloksena".

Avioliitto jäi melko lyhyeksi

Entisen pariskunnan välit kärjistyivät sen jälkeen kun Heard oli kirjoittanut Washington Postin vieraskynä-osioon vuonna 2018, että hän on kokenut perheväkivaltaa. Heard ei kuitenkaan nimennyt tuossa tekstissä tekijäksi Deppiä.

Johnny Depp nosti nyt käsittelyssä olevan kanteen kunnianloukkauksesta Yhdysvalloissa hävittyään erillisen kunnianloukkausjutun Britanniassa marraskuussa 2020. Siellä Depp syytti Sun-lehteä, koska se oli kutsunut häntä "vaimonhakkaajaksi".

Kolminkertainen Oscar-ehdokas Depp ja Heard menivät naimisiin helmikuussa 2015. Heidän avioeronsa tuli voimaan kaksi vuotta myöhemmin.

Kaksikko oli tavannut toisensa Rommipäiväkirja-elokuvan kuvauksissa vuonna 2009. He tiettävästi alkoivat seurustella vuonna 2012.