Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moottoripyöräkerhon tiloissa ammuttiin mies Lahdessa – tänään kuullaan, miksi syyttäjä pitää tekoa murhana

Lahtelaiseen moottoripyöräkerhoon liittyvässä murhaoikeudenkäynnissä kuullaan loppulausunnot tänään maanantaina Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii neljälle tuomiota murhasta, kun 12. joulukuuta 2021 Voimakadulla sijaitsevassa kerhotilassa ammuttiin 44-vuotias mies kuoliaaksi välienselvittelyssä.

Blue Cross Vikings -kerho (BCV), jonka tiloissa ampuminen tapahtui, ei poliisin mukaan ole järjestäytynyt rikollisryhmä. Sen sijaan yksi syytetyistä kuuluu Helvetin enkeleihin ja ainakin toinen on aiemmin ollut mukana Helvetin enkeleiden toiminnassa.

Poliisi pitää Helvetin enkeleitä rikollisryhmänä.

Syytetyt ovat itse kiistäneet, että kyse olisi ollut mistään kerhojen välisestä selvittelystä. Heidän mukaansa taustalla oli yhden syytetyn ja uhrin välinen asian selvittely, joka äityi väkivaltaiseksi. Syytettyjen mukaan uhri itse alkoi ampua rauhanomaisessa tapaamisessa. He ovat kiistäneet murhan ja vedonneet hätävarjeluun.

Suunniteltu teko vai hätävarjelua?

Kerhotiloissa oli tapahtuma-aikaan koolla kaksi ryhmää: paikalle saapunut nelihenkinen miesjoukko sekä seitsemän BCV-kerhon jäsentä, kuolonuhri mukaan lukien. Taustalla oli tapaaminen, jonka olivat sopineet yksi syytetyistä, uhri sekä BCV-kerhon johtaja.

Syyttäjä Anne Åstedt nosti paikalle saapuneita miehiä vastaan murhasyytteet, koska hänen mukaansa miehet olivat varautuneet väkivaltaan. Teossa oli hänen mukaansa myös viitteitä suunnitelmallisuudesta.

Oikeudessa on muun muassa käsitelty sitä, miksi nelikolla ei ollut puhelimia mukana ja miksi ainakin yksi syytetty saapui Voimakadulle käsiaseen kanssa.

Toisaalta on tullut ilmi, että myös BCV:n jäsenet olivat varautuneet muun muassa erilaisin asein ja astaloin. Kerhotilasta löytyi myös haulikko.

Yksimielisiä osapuolet ovat olleet siitä, että uhri itse avasi tulen. Sen sijaan siitä, miten tappelu eteni, on kuultu vaihtelevia kuvauksia.

Loppulausunnoissa kaikki osapuolet kokoavat yhteen näkemyksensä tapahtumista ja näytöstä, joka tukee heidän kantojaan. Lausunnoissa siis kuullaan kokoavasti, miksi teko oli syyttäjän mukaan murha ja toisaalta miksi syytetyt kuvailevat sitä itsepuolustuksena eli hätävarjeluna.

Oikeus on jo etukäteen ilmoittanut, että se antaa tuomionsa kesäkuussa.