Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntojen hinnat nousivat huhtikuussa korkojen noususta ja Venäjän hyökkäyksestä huolimatta

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat huhtikuussa keskimäärin 3,2 prosenttia vuoden takaisesta, selviää Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Edellisvuoden huhtikuuhun verrattuna hinnat nousivat kuudessa suurimmassa kaupungissa 2,6 prosenttia ja muualla maassa 4,5 prosenttia. Maaliskuuhun verrattuna hinnat nousivat 0,8 prosenttia.

– Asuntomarkkinoiden veto jatkui yllättävän vahvana vielä huhtikuussakin Venäjän käynnistämästä hyökkäyssodasta huolimatta. Tunnelma on kyllä tasaantunut ja koronakriisin kovin vauhti on jätetty selvästi taakse, mutta kauppa käy yhä vilkkaammin kuin kolme vuotta sitten ennen koronaa, sanoo Suomen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypon) ekonomisti Juho Keskinen Hypon tiedotteessa.

Asuntosijoittajien varovaisuus hiljentänyt asuntokauppaa

Suurista kaupungeista hinnat nousivat eniten Tampereella (5,4 prosenttia) ja Turussa (5,0 prosenttia). Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 1,9 prosenttia.

– Näyttäisi siltä, että asuntosijoittajat ovat säikähtäneet sotaa omaa kotia etsiviä enemmän, mikä heijastuu etenkin pääkaupunkiseudun hintakehitykseen, Keskinen kommentoi.

Asuntokauppa on kuitenkin hiljentynyt, ja asuntokauppoja tehtiin kiinteistövälittäjien kautta 15 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan edellisvuonna. Keskisen mukaan tämä johtuu erityisesti asuntosijoittajien varovaisuudesta.

– Kohoavat vastikkeet ja korot heikentävät sijoittajien tuottoja, kun tänä vuonna valmistuu myös paljon uusia pieniä asuntoja, joiden rakentaminen on aloitettu ennen sodan syttymistä. Oman kodin ostajat etsivät edelleen etätyöt mahdollistavia asuinneliöitä ja suurempien asuntojen hinnat jatkavat nousuaan tänäkin vuonna, Keskinen sanoo.

Ensiasuntojen ostajille tilanne on otollinen.

– Pienempää asuntoa hakevalle ensiasunnon ostajalle tarjoutuu nyt myös mahdollisuus hanakampaan hintaneuvotteluun, kun yksiöiden hinnoissa nähdään tänä vuonna laskuja jopa kasvukeskuksissa, Hypon Keskinen arvioi.