Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkärilehti: Omikronin BA.5 -variantin osuus kasvaa Husissa – "Tuoko uuden korona-aallon keskelle kesää?"

Omikronin BA.5-variantin osuus Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) koronatartunnoista näyttää kasvavan, kertoo Lääkärilehti.

Lehden mukaan BA.5:n aiheuttamat tartunnat ovat parin viime viikon ajan kaksinkertaistuneet viikoittain.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan viime viikolla (23.–29.5) jo kahdeksan prosenttia Husin alueen tartunnoista oli todennäköisesti BA.5 -koronavariantin aiheuttamia.

– Tuoko BA.5 -variantti uuden korona-aallon keskelle kesää? kysyi Lehtonen Twitterissä.

Suomen ensimmäinen Etelä-Afrikan uuden omikronmuunnoksen tartunta todettiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks). Tyks tiedotti koronaviruksen omikron BA.5 -variantin löytymisestä 18.5. Virusvariantti löydettiin Varsinais-Suomessa suomalaiselta matkustajalta, joka oli palannut vapun aikaan Väli-Amerikasta.

BA.5-variantin tiedetään kiertävän tehokkaasti rokotusten ja aiemmin sairastetun koronainfektion tuomaa suojaa, kertoo Lääkärilehti.

Sen aiheuttamaa tautia pidetään vakavuudeltaan samantasoisena kuin muidenkin koronavarianttien, mutta se tarttuu niitä herkemmin.

Lehti kertoo, että BA.5:n osuus on kasvanut nopeasti Etelä-Euroopassa, etenkin Portugalissa, jossa se on jo valtavirus.

– Euroopan tartuntatautivirasto ECDC totesi parin viikon takaisessa riskinarviointipaperissaan, että se on riski. Rokotetut saavat tartuntoja, ja aiemman BA.1-variantin sairastaneet sairastuvat uudestaan, Lehtonen kertoo Lääkärilehdelle.

Lehtonen sanoo Twitterissä, että tavallisesti Suomen koronatilanteen käänteet seuraavat muuta Eurooppaa parin kuukauden viiveellä.

ECDC arvioi, että sairaalahoitoa tarvitsevien määrät voivat lähteä kasvuun. Lehtonen sanoo, että tilanne on ikävä, kun kesä on tulossa ja sairaalahoidon kapasiteetti eri syistä tavanomaista heikompi.

Hän on huolissaan Suomen tilanteesta erityisesti siksi, että rokotusten antama suoja on hiipumassa. Lehtonen näkee, että riskiryhmien suojaamiseen tärkein keino ovat rokotukset ja FFP2-hengityssuojaimet.

– Silloin, kun rokotuksista on jo aikaa, riskihenkilöiden olisi hyödyllistä käyttää FFP2-suojainta, sanoo Lehtonen Lääkärilehdelle.

Positiivisten koronatestien osuus testien kokonaismäärästä on lehden mukaan Husin alueella taas kasvussa. Osuus aleni parin viikon ajan, mutta oli taas viime viikolla 39 prosenttia. Lehtosen mukaan on vaikea sanoa, mistä tämä johtuu.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on pysynyt sairaanhoitopiirissä viime ajat vakiona.