Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kevät oli harvinaisen lauha Lapissa, muualla maassa keskilämpötila oli tavanomainen

Lapissa kevät oli harvinaisen lauha ja kevään keskilämpötila monin paikoin harvinaisen korkea, kertoo Ilmatieteen laitos.

Muualla maassa keskilämpötila oli tavanomainen tai hieman tavanomaista korkeampi. Maan kaakkoisosassa oli muutamalla paikalla tavanomaista kylmempää.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maalis–toukokuun keskilämpötila vaihteli maan lounaisosan vajaasta viidestä asteesta Käsivarren Lapin reiluun yhteen pakkasasteeseen.

Suuressa osassa maata kevät oli tavanomaista vähäsateisempi, ja varsinkin maan kaakkoisosassa sademäärät olivat harvinaisen vähäisiä. Sademäärä oli tavanomaista suurempi lähinnä vain Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ympäristössä sekä paikoin Pohjois- ja Keski-Lapissa.

Kevään aikana eniten vesisadetta mitattiin Pirkanmaan Juupajoella, missä mitattiin 142 millimetriä sadetta. Vähiten satoi Etelä-Karjalan Lappeenrannassa, 39,5 millimetriä.

Toukokuussa oli vain yksi hellepäivä

Toukokuu alkoi laajalti koleana mutta lämpeni kuukauden edetessä, Ilmatieteen laitos kertoo. Kesäisiä, yli 20 asteen päivälämpötiloja havaittiin muutamina päivinä kuukauden loppupuolella.

Toukokuun keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin kolmen ja neljän asteen tuntumasta maan eteläosan vajaaseen 10 asteeseen.

Maan etelä- ja itäosassa keskilämpötila oli noin 0,5‒1 astetta matalampi tilastollisen vertailukauden 1991–2020 keskiarvoihin nähden. Sen sijaan Lapissa keskilämpötila oli vajaan asteen tavanomaista korkeampi. Muualla keskilämpötila oli lähellä vertailukauden keskiarvoja.

Kuukauden ylin lämpötila 25,4 astetta mitattiin 25. toukokuuta Oulun Oulunsalossa. Se jäi kuukauden ainoaksi hellelukemaksi koko maassa.

Kuukauden alin lämpötila -18,7 astetta mitattiin 5. toukokuuta Enontekiön Kilpisjärvellä.

Toukokuu oli sademäärän osalta monin paikoin joko tavanomainen tai tavanomaista vähäsateisempi, varsinkin maan itäosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella.

Eniten sadetta mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla, 77,4 millimetriä. Helsinki-Vantaalla mitattiin myös suurin vuorokausisademäärä 27,3 millimetriä 26. toukokuuta. Vähiten sadetta kertyi Lappeenrannassa, 12,2 millimetriä.