Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tanska voinee liittyä EU:n puolustusyhteistyöhön jo ensi kuun alussa – yli kaksi kolmasosaa kannatti kansanäänestyksessä maan liittymistä EU:n puolustuspolitiikkaan

Tanskan ulkoministeriö arvioi, että maa voi liittyä osaksi Euroopan unionin turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa jo heinäkuun alusta alkaen. Tanskalaiset hyväksyivät eilisessä kansanäänestyksessä ylivoimaisesti ehdotuksen, jonka mukaan maan varauma pysytellä EU:n puolustuspolitiikan ulkopuolella lakkautetaan.

Varauma laadittiin vuonna 1993, jotta tanskalaiset saattoivat hyväksyä EU:n Maastrichtin sopimuksen.

Pääministeri: Tärkeä viesti Tanskan liittolaisille ja Putinille

Tanskalaisista selvä enemmistö on kannattanut kansanäänestyksessä Tanskan liittymistä EU:n yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.

Yleisradioyhtiö DR:n mukaan kaikki äänet on saatu laskettua ja kaikkiaan noin 67 prosenttia äänestäneistä kannatti luopumista varaumasta, joka on jättänyt Tanskan EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan ulkopuolelle.

Vuonna 1993 hyväksytyt varaumat ovat pitäneet Tanskan tähän saakka ulkona EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kuvioista.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ehdotti varaumasta luopumista pari viikkoa sen jälkeen kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi joukkonsa hyökkäämään Ukrainaan helmikuun lopulla.

– Tänä iltana Tanska on lähettänyt erittäin tärkeän viestin. Liittolaisillemme Euroopassa ja Natossa, sekä Putinille, pääministeri Frederiksen kertoi hurraaville kannattajilleen.

– Me osoitamme, että kun Putin hyökkää vapaaseen maahan ja uhkaa Euroopan vakautta, me muut vedämme yhtä köyttä, Frederiksen jatkoi.

DR:n mukaan ääniä annettiin vajaat 2,8 miljoonaa ja äänestysprosentti oli täten noin 66. Yleisradioyhtiö kertoi lopullisesta tuloksesta Suomen aikaa torstain puolella hieman puolenyön jälkeen.

"Tanskalaiset ovat tehneet historiallisen valinnan"

EU-johtajat suitsuttivat keskiviikkoiltana tanskalaisten päätöstä.

– Tanskalaiset ovat tehneet historiallisen valinnan, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kirjoitti Twitterissä.

Michelin mukaan päätös hyödyttää Eurooppaa sekä turvaa ja vahvistaa paitsi EU:ta myös tanskalaisia itseään. Lisäksi Michel kuvaili pääministeri Frederiksenin "määrätietoisen johtajuuden" olevan tervetullutta.

– Maailma on muuttunut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Michel arvioi lisäksi tviitissään.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toivotti tervetulleeksi "tanskalaisten vahvan viestin yhteiseen turvallisuuteen sitoutumisesta". Hän kertoi myös, että Tanskan asiantuntijuutta puolustuksen saralla arvostetaan kovasti.

– Olen vakuuttunut siitä, että sekä Tanska että EU hyötyvät tästä päätöksestä. Olemme vahvempia yhdessä, von der Leyen sanoiTwitter-tilillään julkaistussa viestissä.

-----

Lähteinä myös uutistoimistot AFP ja Ritzau