Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ahvenanmaalle nousi uusi yllättävä nähtävyys: "Hullu projekti" – katso kuvat

Ahvenanmaan juhlavuoden kunniaksi Gränskärs Klubb -nimiselle saarelle, aivan pienveneväylän viereen, on noussut yllättäen ja varoittamatta oikea majakka.

– Väylä luonnehtii napanuoraa kotimaahan Suomeen, ja majakka ja sen sykkivä valo symboloi elämän liekkiä Ahvenanmaalla. Majakka on rakennettu Harmajan majakan alkuperäisten piirustusten mukaan, majakan rakennuttanut Tomas Brunberg kertoo.

Tomas Brunbergin alkuperäisenä ajatuksena oli tehdä vain pieni majakka, mutta idea karkasi käsistä.

– Ajattelin, että majakka olisi sopiva ja arvokas monumentti Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlille ja silloin sen täytyy olla jotain, joka todella erottuu, majakkaidean isä Brunberg kertoo.

– Majakan nimeksi tuli "Helen" äitini Helen Brunbergin mukaan, ja "soihtu, loistaa, säteilevä" tarkoittava nimi sopii hyvin kontekstiin, kun taas majakka tulee nähdä valona pimeässä kaikille dementiasta kärsiville, kuten äidilleni ja hänen sukulaisilleen.

Majakan suunnittelussa lähdettiin Harmajan majakan alkuperäisistä piirustuksista vuodelta 1883, mutta majakan teräsrakennetta on pienennetty hieman alle puoleen.

Johnny Ahlström on ollut alusta asti mukana suunnittelemassa majakkaa ja hän näkee rakentamisen ammatillisena osaamisena.

– Ahlströmin isoisoisä Conrad Häger toimi aikoinaan majakanvartijana Sälskärin majakassa ja siksi hänestä tuntui oikealta ottaa haaste vastaan, Brunberg kuvailee.

Haastava projekti

Brunberg ja Ahlström ovat tehneet yhteistyötä jo aikaisemminkin, ja majakka-visio syntyi jo kolme vuotta sitten.

– Majakan päärunko koostuu niitatuista teräslevyistä, jotka muodostavat 4 m korkean kartion, jossa on 3 asteen kaltevuus ja 2,5 m pohja. Sen päällä on 12-sivuinen lyhty kupolikattoineen. Kaikki on käsitelty niin, että majakka näyttää sata vuotta vanhalta. Hankkeen teki niin haastavan se, että mikään ei ole todella suoraa, kaikki taipuu tavalla tai toisella, Ahlström kertoo.

Uransa ehkä haastavimman projektin jälkeen olo on Ahlströmin mukaan onnellinen, mutta uupunut.

– On ollut suuri kunnia rakentaa ja pystyttää muistomerkki Åland 100 -juhliin, mutta se ei olisi ollut mahdollista ilman Brunbergin visiota ja taloudellista panosta.

Kohokohtia Ahvenanmaan historiasta

Ahvenanmaalainen kuvataiteilija Jonas Wilén on toistanut majakan kupolin alle Ahvenanmaan 1000-vuotisen historian kattomaalauksen muodossa. Wileń näkee tehtävän kunniakkaana, mutta varsin erikoisena.

– Tämä oli parhaalla mahdollisella tavalla hullu projekti, se inspiroi minua ja hyppäsin kyytiin epäröimättä, Wilén sanoo.

Hänen teoksensa on tehty öljyväreillä 12 koivulevyille ja se kuvaa useita kohokohtia Ahvenanmaan historiasta, viikingeistä Bomarsundin taisteluun ja nykyaikaan.

– Brunberg on tehnyt hienon teon Ahvenanmaalle.

Majakan rakentamiseen tarvittiin Traficomin lupa

Majakka tulee säilymään pysyvästi paikallaan, mutta toisin kuin tavallisessa majakassa, sen valo ei vilku eikä siinä ole sektoreita. Se sai sen sijaan kiinteän valkoisen (keltaisen) valon. Valokartio koostuu 250 watin korkeapaineisesta 32 000 lumenin ja 2 000 kelvinin natriumlampusta, joka on asennettu vanhaan myrskylyhtyyn, eli valo on näkyvissä yöllä.

– Koska majakka sijaitsee väylän vieressä, sen rakentamiseen vaadittiin Traficomin lupa. Traficomin hyväksyntä oli myös edellytys rakennusluvan saamiselle kunnalta. Alun perin suunniteltiin, että valaistus koostuisi vanhan mallin pyörivästä jokivalosta, mutta viranomaiset suosittelivat luopumaan suunnitelmista, koska silloin se luokiteltaisiin turvalaitteeksi, jossa vaatimukset ovat paljon tiukemmat.

Lupakäsittely Traficomissa kesti Brunbergin mukaan noin vuoden.

– Toivon, että reaktiot ovat positiivisia ja majakasta tulee maamerkki, jota väylällä kulkevat arvostavat. Saari on yksityinen, eikä majakkaa ole tarkoitettu viralliseksi retkikohteeksi, mutta jos kiinnostusta riittää, voin antaa yksityisiä opastuksia, Brunberg lupaa.