Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Interpol varoittaa sodan lisäävän mustassa pörssissä liikkuvien aseiden määrää – rikolliset kiinnostuneet myös raskaista aseista

Ukrainaan Venäjän hyökkäyksestä lähtien lähetetyt aseet päätyvät piilotalouteen ja rikollisten käsiin, kansainvälisen poliisiorganisaatio Interpolin pääsihteeri Jurgen Stock sanoo. Asiasta kertoo The Guardian.

Stockin mukaan konfliktin päätyttyä riskinä on, että läjäpäin aseita ja jopa raskaita asejärjestelmiä päätyy kansainvälisille pimeille markkinoilla. Stock kehottaakin Interpolin jäsenmaita ja varsinkin aseita toimittavia valtioita tekemään yhteistyötä aseiden seuraamisen suhteen.

– Kun aseet Ukrainassa hiljenevät, laittomat aseet tulevat. Olemme nähneet sen aiemmin monissa muissa konflikteissa. Rikolliset keskittyvät jo tällä hetkellä niihin, Stock sanoi Guardianin mukaan.

– Rikollisorganisaatiot yrittävät hyödyntää juuri tällaisia kaoottisia tilanteita aseiden saamiseen. He pyrkivät saamaan haltuunsa jopa sotilastasoisia ja raskaita asejärjestelmiä. Niitä tulee saataville rikolliseen mustaan pörssiin ja se tulee aiheuttamaan haasteita.

Stock myös totesi, että valtaosa aseista tulee todennäköisesti virtaamaan Eurooppaan, mutta maailmanlaajuisesti toimivat rikollisjärjestöt kuljettavat niitä myös muihin maanosiin.

Interpolin pääsihteerin mukaan rikolliset ovat kiinnostuneita kaikista aseista, joita he vain pystyvät liikuttelemaan.

– Olemme yhteydessä Interpolin jäsenvaltioihin, jotta he ottaisivat käyttöön aseiden seurantaan ja jäljitykseen käytettäviä työkaluja.

Stockin mukaan Ukrainan sodan myötä Interpol on huomannut laajamittaisten lannoitevarkauksien lisääntyneen huomattavasti. Myös polttoainevarkaudet ovat lisääntyneet merkittävästi.

– Näistä tuotteista on tullut arvokkaampia, joten ne kiinnostavat rikollisia.