Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

The Washington Post: Venäjän joukot varastivat tai tuhosivat Tšernobylissä yli 135 miljoonan dollarin arvosta omaisuutta – mukana "korvaamaton" ohjelmisto

Venäjän joukot varastivat tai tuhosivat joko räjäyttämällä tai ampumalla Tšernobylin laboratorioissa ja niiden ympäristössä miehityksen aikana ainakin 698 tietokonetta, 344 ajoneuvoa, 1500 säteilyannosmittaria, korvaamattoman ohjelmiston ja lähes kaikki palosammutusvälineet.

Asiasta kertoo The Washington Post.

Varastettuja tavaroita oli varustettu GPS-jäljittimillä. Osa välittää edelleen tietoa sijainnistaan.

– Näemme, että osa sijaitsee Valko-Venäjän alueella rajan varrella. Ja osa liikkuu Valko-Venäjän alueella, kertoi lehdelle Tšernobylin "kieltoalueen" johtaja Jevhen Kramarenko.

"Kieltoalue" on alue, jossa säteilytasot pysyvät korkeina ja jonne yleisön pääsy on rajoitettua.

Kaiken kaikkiaan Kramarenko arvioi menetysten korvaamisen kustannuksiksi yli 135 miljoonaa dollaria. Ohjelmisto oli kuitenkin räätälöity asemalle ja on korvaamaton.

Laboratiojohtaja Mykola Bespalyn mukaan osa laboratorion tärkeimmistä töistä – säteilytasojen tarkkailu "kieltoalueella" piikkien varalta – on lähes mahdotonta ilman sitä.

Nyt Bespalyn mukaan ei ole mahdollista hankkia luotettavaa tietoa, onko laitteisto toimintakunnossa vai ei, koska ohjelmistoa ei ole. Venäläiset eivät voi käyttää sitä, koska ohjelmisto on ainutlaatuinen, tehty erityisesti Tšernobylin laitteille.

Työntekijät suhtautuvat The Washington Postin mukaan epäillen ajatukseen siitä, että venäläisen Rosatomin virkamiehet olisivat ottaneet ohjelmistoja tai laitteita Tšernobylista omiin käyttötarkoituksiinsa.

Heidän mukaansa venäläiset tietäisivät, etteivät he voisi käyttää niitä joka tapauksessa ja siksi todennäköisin selitys tuhon tekemiseen oli rankaiseminen.

Heidän mukaansa toinen mahdollisuus oli, että Venäjän viranomaiset olivat alkaneet uskoa Kremlin propagandaa, joka väitti valheellisesti, että Ukraina teki yhteistyötä länsivaltojen kanssa ydinaseen kehittämiseksi.

Tšernobyl kuului ensimmäiseen Venäjän miehittämiin paikkoihin. Joukot olivat alueella kuukauden. Miehityksen aikana yhdeksän työntekijää tapettiin ja viisi siepattiin.

Alueelle jääneet työntekijät työskentelivät satoja tunteja kestävissä vuoroissa venäläisen valvonnassa. He eivät useinkaan levänneet päiviin yrittäessään pitää aseman turvassa ja järjestelmät käynnissä.