Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuningatar Elisabet tervehti vielä kerran juhlakansaa palatsin parvekkeelta – juhlakulkue ja kansallislaulu päättivät nelipäiväiset juhlamenot Britanniassa

Britanniassa nelipäiväiset juhlallisuudet kuningatar Elisabetin 70-vuotisen valtakauden kunniaksi päättyivät sunnuntaina näyttävään juhlakulkueeseen Lontoossa.

Paikalle kerääntyneen yleisön iloksi myös itse kuningatar saapui vielä kertaalleen tervehtimään juhlakansaa Buckinghamin palatsin parvekkeelle pidettyään perjantain ja lauantain vapaata juhlaohjelmasta.

Viimeisen juhlapäivän aluksi ihmisiä ympäri maata kerääntyi kaduille piknikpöytien ääreen.

Myöhemmin juhlakulkueen The Mall -kadulla avasi sotilasparaati, jossa oli mukana asevoimien edustajia sekä Britanniasta että Kansainyhteisön maista. Järjestäjien mukaan paraatiin osallistui 1 750 ihmistä ja 200 hevosta.

Tämän jälkeen esiteltiin Britannian kehitystä kuningattaren valtakauden ajalta 1950-luvulta 2020-luvulle muun muassa muodin, musiikin ja tanssin muodossa. Kulkueessa nähtiin esimerkiksi eri vuosikymmeniä edustaneet kaksikerroksiset bussit.

Kulkueen kolmannessa osuudessa kuningattaren 70-vuotisen valtakauden tarina esitettiin kahdentoista merkkipaalun kautta. Elisabetin häistä nähtiin Bollywood-versio, kruunajaisista puolestaan afrokaribialainen karnevaalitulkinta.

Kulkueen päätteeksi Buckinghamin palatsin edustalla kuultiin musiikkiesityksiä muun muassa poptähti Ed Sheeranilta.

Vihreään asuun pukeutunut kuningatar näyttäytyi palatsin parvekkeella varsin lyhyesti seuranaan prinssi Charles ja herttuatar Camilla sekä prinssi William ja herttuatar Catherine perheineen. Kuningattaren seisoessa parvekkeella The Mall -kadun täyttänyt yleisömeri lauloi Britannian kansallislaulun God Save the Queenin.

Kuningattaren näyttäytymisen jälkeen ohjelman päätti Abban klassikkokappale Dancing Queen.

"Olen edelleen sitoutunut palvelemaan teitä parhaan kykyni mukaan"

Juhlallisuuksien jälkeen kuningatar julkaisi lausunnon, jossa hän kiitti kansalaisia onnentoivotuksista ja juhliin osallistumisesta. Kuningatar sanoi lausunnossa olevansa syvästi liikuttunut, että niin moni ihminen on osallistunut juhlintaan.

– Vaikka en ehkä ole osallistunut jokaiseen tapahtumaan henkilökohtaisesti, sydämeni on ollut teidän kaikkien kanssa, ja olen edelleen sitoutunut palvelemaan teitä parhaan kykyni mukaan perheeni tukemana, kuningatar sanoi lausunnossaan.