Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alan pitkä työkiista päättyy – JHL hyväksyi neuvottelutuloksen

Kunta-alan pitkä työkiista päättyy. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyväksynyt kunta-alan neuvottelutuloksen. Sopimuksen sisällöstä kerrotaan lisää myöhemmin tänään.

Muut osapuolet Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä ammattiliitto Jyty ovat hyväksyneet tuloksen jo aiemmin. JHL ja Jyty kuuluvat Julkisen alan unioni JAU:hun.

JHL kertoo, että neuvottelutuloksen hyväksyminen merkitsee sitä, että kunta-alaa koskenut ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy tänään kello 24.

Neuvottelutulos uudesta työehtosopimuksesta syntyi maanantaina. Ratkaisu perustui sovittelulautakunnan ehdotukseen.

Kunta-alan sopimus koskee satoja tuhansia palkansaajia. Heitä ovat esimerkiksi opettajat, varhaiskasvatuksen opettajat ja kirjastotyöntekijät.

Jukon, JAU:n ja KT:n sopimus ei kuitenkaan sido hoitajajärjestöjä Superia ja Tehyä työrauhavelvoitteeseen, sillä ne eivät olleet mukana tekemässä sopimusta. Ne saattavat siis neuvottelutuloksesta huolimatta yhä jatkaa työtaisteluita.

Hoitajajärjestöt ovat tavoitelleet työriidassa muita aloja suurempia palkankorotuksia. Ne ovat myös uhanneet joukkoirtisanoutumisilla.

Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen on kuitenkin painottanut, että sopimus koskee kaikkia kunta- ja tulevien hyvinvointialueiden sopimuksia.

Ratkaisun löytyminen alkoi häämöttää viime viikon lopulla

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että KT oli vaatinut maan hallitusta takaamaan, ettei se tule loppuvuodesta lupaamaan lisää rahaa hoitajien palkankorotuksiin.

Luukkaisen mukaan hallitus ei ole ollut neuvotteluissa mukana. Sopimus saavutettiin siis ilman Suomen hallituksen apua.

Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima kertoi maanantaina, että jo viime viikon lopulla alkoi näyttää siltä, että ratkaisu löydetään. Voiman mukaan jokainen osapuoli osoitti neuvotteluhalukkuutta.

– Neuvottelutulos edellyttää sitä, että jokainen tulee vähän vastaan. Me löysimme hyvän kultaisen keskitien, että kaikki pystyvät elämään sen ratkaisun kanssa, hän sanoi.

Hänen mukaansa on tietenkin pettymys, että kaikki kunta-alan pääsopijajärjestöt eivät ole mukana neuvottelutuloksessa.