Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alalle sovittiin palkankorotuksista ja viisivuotisesta palkkaohjelmasta

Työmarkkinaosapuolet ovat sopineet kunta-alan työehdoista seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon, Julkisen alan unioni JAU:n ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n välinen sopimus perustuu sovittelulautakunnan aiempaan esitykseen.

Kunta-alan palkkoja korotettiin takautuvasti kesäkuun alusta lähtien, kun kunta-alan työntekijöille sovittiin 46 euron tai vähintään 2 prosentin yleiskorotus.

Sopimuskauden toisen ja kolmannen vuoden palkankorotukset ovat vähintään 1,9 prosenttia vuodessa riippumatta siitä, mitä vientialoilla ja teollisuudessa sovittaisiin. Jos näillä aloilla sovitaan korkeammista korotuksista, erotus heijastetaan ammattiliitto JHL:n mukaan myös kunta-alan palkkaratkaisuun.

– Tämä ratkaisu murtaa Suomen mallin, jossa kaikkia muita aloja on pidetty teollisuuden palkankorotusten vankina. Sopimuksen pohjalta voimme nyt ryhtyä täyttämään kunta-alan palkkakuoppaa, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Jukon hallituksen puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan olennaista on, että muut sektorit eivät sanele sopimuskorotusten ylärajaa.

– Kuntasektorin epäkohtana on tehtävien vaativuuteen, vastuuseen ja niiden edellyttämään koulutukseen nähden liian matala palkkataso. Tähän saadaan nyt tärkeä ja kauan odotettu korjausliike, Luukkainen sanoo tiedotteessa.

Kunta-alalle sovittiin myös viisivuotinen palkkaohjelma vuosille 2023–2027, jonka myötä palkat nousevat viiden vuoden aikana 5,1 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Palkankorotukset voimaan välittömästi

– Se, että ensimmäinen yleiskorotus tulee maksuun välittömästi, on hintojen koko ajan noustessa erittäin hyvä asia. Tärkeää on myös se, että pienimmät palkat korottuvat suhteessa suuria enemmän, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo tiedotteessa.

Nyt solmittu sopimuskokonaisuus kattaa kaikki kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Sen myötä työrauhan piiriin tulee noin 300 000 palkansaajaa muun muassa opettajat, linja-autonkuljettajat sekä museoalan työntekijät. Sopimukset ovat voimassa huhtikuun 2025 loppuun asti. Sen synnyttyä lakkaavat myös useille aloille sovitut ylityö- ja vuoronvaihtokiellot.

Palkankorotukset myös hoitajille

Kunta-alan sopimuskokonaisuus syntyi pitkällisten neuvottelujen ja työtaisteluiden tuloksena. Sovittelulautakuntaan työriita päätyi palkansaajaosapuolten hylättyä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen maaliskuun lopulla. Hallituksen asettama sovittelulautakunta antoi puheenjohtaja Elina Pylkkäsen johdolla sovintoesityksensä 10. toukokuuta.

Jukon, JAU:n ja KT:n sopimus ei sido hoitajajärjestöjä Superia ja Tehyä työrauhavelvoitteeseen, sillä ne eivät olleet mukana tekemässä sopimusta, koska hylkäsivät sovittelulautakunnan esityksen toukokuussa ja irtautuivat neuvotteluista. Hoitajajärjestöt sanovat jatkavansa omia neuvottelujaan kunta-alan sopimuksesta huolimatta.

– Hoitajien työrauha voidaan ostaa vain hoitajaliitoilta. Eli etenemme rauhassa tavoitettamme kohti, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Rytkösen mukaan hoitajaliitot ovat kuitenkin valmiita palaamaan neuvottelupöytään vaikka välittömästi.

– Meidän tavoitteet eivät ole missään kohtaa matkaa muuttuneet. Hoitajapulaan täytyy löytää uskottavat ratkaisut. Se tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että palkkaus ja työolot täytyy saada kuntoon, Rytkönen kommentoi STT:lle.

Rytkönen uskoo sovun löytyvän.

– Kyllä me ennemmin tai myöhemmin pääsemme neuvottelutulokseen, hän sanoo.

KT:n mukaan henkilöstön yhdenvertaisuuden ja tasapuolisen kohtelun vuoksi sopimuskorotuksia sovelletaan kaikkiin työntekijöihin kesäkuun alusta alkaen. Palkankorotukset koskevat siis myös hoitajia. Hoitajajärjestöjen mukaan KT:n päätös oli järkevä, koska muunlainen ratkaisu olisi johtanut riitoihin ja oikeudenkäynteihin.

Kunta-alan työntekijöille on luvattu, että mikäli hoitajajärjestöt onnistuvat neuvottelemaan itselleen kunta-alan sopimusta paremmat palkankorotukset, ne ulotetaan koskemaan myös kunta-alan sote-henkilöstöä, kuten sosiaalityöntekijöitä ja varhaiskasvatuksen työntekijöitä.

EK:n Häkämies kuvailee kunta-alan sopimusta "turmiolliseksi"

Kunta-alalle neuvoteltu työehtosopimus ei saa kiitosta yksityiseltä sektorilta. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies kommentoi STT:lle, että sopimus on "pelätyn kaltainen".

Häkämiehen mukaan on huolestuttavaa, että vaikeuksissa olevalle kuntasektorille luvataan yksityistä sektoria korkeammat palkat.

– Syy miksi sopimus on turmiollinen on se, että kunta-alasta tulee palkkajohtaja suhteessa yksityisen sektoriin. Tällä on tietysti erittäin vakava vaikutus syksyllä käynnistyvälle yksityisen alan työmarkkinakierrokselle.

Häkämies nostaa tilannetta vaikeuttavina tekijöinä esiin talouden huononevat näkymät, laukkaavan inflaation ja Ukrainan sodan luoman epävarmuuden.

– Talous on hyytymässä, ja tässä tilanteessa tehdään sellainen ratkaisu kuntasektorille, joka lainehtii yksityiselle puolelle.

Häkämiehen mukaan parempi ratkaisu kunta-alan palkkakiistassa olisi ollut paikallisen sopimisen lisääminen tehtävä- ja ammattikohtaisesti.

– Lääkkeen olisi pitänyt olla se, että olisi tätä yleistä linjaa noudatettu, mutta mahdollistettu paikallisella sopimisella tarkkaan kohdennettuja panostuksia. Nythän ongelma on se, kaikki saavat, ja saavat enemmän kuin yksityisellä sektorilla.