Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nasa perustaa ryhmän tutkimaan ufohavaintoja  – "Emme pelkää maineriskiä"

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ryhtyy tutkimaan havaintoja tunnistamattomista lentävistä esineistä, eli ufoista. Asiasta uutisoi maailmalla muun muassa The Guardian ja Suomessa Tekniikan Maailma. Nasa tiedotti torstaina perustavansa itsenäisen ryhmän selvittämään, kuinka paljon ufohavainnoista on saatavilla julkista tietoa ja mitä kaikkiaan tarvitaan selittämättömien havaintojen selittämiseksi. Nasa käyttää tässä yhteydessä perinteisemmän ufo-käsitteen sijaan käsitettä uap, joka on lyhenne sanoista unidentified aerial phenomenon, "selittämättömät ilmailmiöt".

Tutkimus alkaa tulevana syksynä ja kestää yhdeksän kuukautta. Budjetiksi Nasa ilmoittaa 100 000 dollaria. Tutkimus perustuu julkisiin lähteisiin, eikä siinä hyödynnetä asevoimien turvaluokiteltuja tietoja.

Nasan johtava tutkija Thomas Zurbuchen myönsi tiedotustilaisuudessa, että tiedeyhteisö saattaa nähdä Nasan myyvän itseään lähtiessään tutkimaan kiistanalaista aihetta, mutta kertoi olevansa itse moisen näkemyksen kanssa eri mieltä.

– Emme pelkää maineriskiä. Uskomme vahvasti että näiden ilmiöiden tutkimisen suurin haaste on se, että kyseessä on tieteenala, jolla on heikosti dataa, Zurbuchen sanoi Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian verkkotilaisuudessa.

Tutkimusryhmää johtaa astrofyysikko David Spergel. Hän sanoi tiedotustilaisuudessa, että ainoa tutkimukseen liittyvä ennakkokäsitys on, että uap-havainnoilla tulee todennäköisesti "olemaan useita selityksiä".

– Meidän on lähestyttävä kaikkia näitä kysymyksiä nöyryyttä tuntien, Spergel totesi.

– Vietin suurimman osan urastani kosmologina. Voin sanoa, ettemme tiedä mistä 95 prosenttia maailmankaikkeudestamme koostuu. Eli on olemassa asioita joita emme ymmärrä.