Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö Suomen Nato-jäsenyydestä Ylen presidentin kyselytunnilla: Antaisi ennakoivaa suojaa

Presidentti Sauli Niinistö painottaa Yle Radio Suomen presidentin kyselytunnilla, että Nato-jäsenyys antaisi Suomelle ennaltaehkäisevää suojaa.

– Ennakoiva vaikutus on kaikkein merkityksellisin, presidentti sanoo.

Vaikka Suomesta tulisikin Naton jäsenmaa, Niinistö sanoo, että Suomi vastaa itse turvallisuudestaan eikä jäsenyys vaikuttaisi paljon Suomen puolustusvoimiin.

Niinistö mukaan Nato-jäsenyys ajatellaan helposti mustavalkoisena. Hän painottaa, että Suomi on kehittänyt Naton ja Nato-maiden kanssa yhteistyötä ja yhteensopivuutta jo pitkään, mutta nyt keväällä on tapahtunut konkreettinen askel eteenpäin.

Niinistöltä kysyttiin lisäksi, miksi Suomen Nato-jäsenyydestä ei järjestetty kansanäänestystä. Niinistön mukaan kansan mielipide on kyllä tullut selville. Muun muassa monet mediat ovat julkaisseet Nato-galluppeja, joissa Nato-kannatus on noussut.

– Siinä mielessä kansanäänestys ei olisi muuttanut mitään, Niinistö sanoo.

Myös eduskunnan kanta oli Niinistön mukaan selvä.

Niinistö arvioi, että Turkilta oli tullut Natolle vihreää valoa

Kun Suomi ja Ruotsi ilmoittivat hakevansa Natoon, Nato-maa Turkki on alkanut hanata vastaan. Perusteeksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on muun muassa julkisuudessa esittänyt, että Suomi ja Ruotsi "majoittavat terroristeja". Turkki on lisäksi esittänyt monikohtaisia listoja, joissa esitetään vaatimuksia Suomelle ja Ruotsille.

Niinistöltä kysyttiin, huijasiko Nato Suomea, kun Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhui ripeästä liittymisestä. Niinistö vastaa, että ei huijannut.

– Natossa oli yhtä lailla se käsitys, että esteitä ei olisi, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan Natolle oli varmasti tullut vihreää valoa ennen kuin Erdogan muutti käsitystään. Niinistö kertoo keskustelleensa huhtikuussa puhelimessa Turkin presidentin kanssa, jolloin tämä sanoi, että Suomen Nato-jäsenyyttä tulkitaan myönteisesti. Sitä ei Niinistön mukaan voinut tulkita väärin.

Niinistöltä kysyttiin, mitä Turkki asettamillaan ehdoilla oikein haluaa. Niinistön näkemyksen mukaan Turkki haluaa vahvasti tuoda esille sen seikan, että he ovat kärsineet paljon terrorismista ja joutuvat tekemään paljon töitä siinä suhteessa.

Niinistö arvioi, että Turkin tosiasiallinen pyrkimys olisi edistää Yhdysvaltoja kohtaan vaatimuksia ja pedata toimenpiteitä Pohjois-Syyriassa.

Niinistö lisäksi toisti näkemyksensä siitä, ettei Suomen terrorismin torjunta eroa juurikaan muista Nato-maista.