Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkki uhkaa viivästyttää jopa vuodella Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä: "Tämä on elintärkeä kansallisen edun asia"

Turkki on uhannut olevansa valmis lykkäämään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä jopa vuodella, jos se ei saa varmuutta siitä, että Pohjoismaat ovat valmiita keskustelemaan kurdiryhmien tukemisesta, kertoo Guardian-lehti.

Turkki syyttää Ruotsia ja Suomea PKK-kurdijärjestön epäiltyjen jäsenten kätkemisestä ja vastustaa myös maiden vuonna 2019 tekemiä päätöksiä kieltää asevienti Ankaraan Turkin Syyriassa tekemien sotatoimien vuoksi.

– Tässä on kyse elintärkeästä kansallisesta edusta ja olemme valmiita estämään heidän jäsenyytensä tarvittaessa jopa vuoden ajan, sanoi Turkin parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Akif Cagatay Kilic.

Cagatay Kilicin mukaan Turkilla on sotilasliiton toiseksi suurin armeija, ja se on tarjonnut lennokkeja Ukrainan puolustamisen avuksi.

– Ansaitsemme suurempaa kunnioitusta, hän sanoi.

Kesäkuun 29. päivä Madridissa järjestetään Naton huippukokous, jossa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten odotetaan olevan vahvasti esillä. Maati hakivat Naton jäsenyyttä toukokuussa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on ylistänyt Ruotsin pyrkimyksiä neuvotella Turkin huolenaiheista, mutta näyttää tunnistaneen, että suunnitelmat nopeutetusta jäsenyydestä saattavat jäädä toteutumatta.