Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten työhyvinvointi on heikentynyt palvelualoilla

Nuorten työhyvinvointi on heikentynyt palvelualoilla vuoden aikana. Asia ilmenee Työterveyslaitoksen kyselytutkimuksesta.

Yhä useampi alle 35-vuotias työntekijä kokee työkykynsä huonoksi ja työmääränsä lisääntyneen. Lisäksi sairastaminen ja sairaana työskentely on yleistynyt palvelualoilla vuoden aikana kaikissa ikäryhmissä.

Sekä palvelualan työvoimapula että korona-ajan vaikutukset voivat heijastua tuloksissa.

– Nuorten työhyvinvoinnin heikkeneminen kertoo, että koronasta ei ole toivuttu palvelualoilla. Nyt tarvitaan satsausta perehdyttämiseen ja palautumistaitoihin, töiden organisointia fiksusti sekä sosiaalista tukea. Onneksi monissa yrityksissä onkin herätty asiaan ja siihen myös panostetaan, sanoo vanhempi asiantuntija Irmeli Pehkonen Työterveyslaitoksesta tiedotteessa.

Nyt saatujen tulosten mukaan palvelualan nuoret joutuvat joustamaan työajoissaan enemmän kuin vanhemmat työntekijät. Tylsistyminen työssä on nuorilla yleisempää kuin vanhemmilla työntekijöillä.

Ikäryhmien väliset erot ovat samansuuntaisia kuin ne ovat yleisesti suomalaisten korona-ajan työhyvinvoinnin tutkimuksissa.

Ensimmäinen työpaikka luo kuvan työelämästä

Kokemukset työyhteisöistä ovat palvelualan nuorilla silti myönteisempiä kuin vanhemmilla työntekijöillä. Tämä on Työterveyslaitoksen mukaan hyvä lähtökohta työhyvinvoinnin kohentamiselle.

– Työhyvinvoinnin parantaminen on keskeistä, jotta aloilla on ammattilaisia myös tulevaisuudessa. Monet palvelualan työt ovat nuorille kauttakulkutyöpaikkoja. Jokaista työntekijää pitää kuitenkin johtaa kuin hän olisi tullut jäädäkseen, Pehkonen sanoo.

Työympäristöasiantuntija Merja Vihersalo Palvelualojen ammattiliitto PAMista painottaa, että käsitys työelämästä muodostuu usein ensimmäisessä työpaikassa.

– Meillä ei olisi varaa tuottaa pettymyksiä ja menettää nuoria jo ennen kuin työura on ehtinyt kunnolla alkaakaan.

Työhyvinvointi ja osaaminen palvelualoilla -kyselyyn osallistui toukokuussa noin 3 600 vastaajaa. He työskentelivät kaupan alalla, majoitus- ja ravintola-alalla, kiinteistöpalvelualalla, vartiointialalla ja muilla palvelualoilla.