Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuliikenteessä häiriöitä: monelta suomalaiselta jäi tänään palkka tai etuus saamatta

Moni suomalainen yllättyi keskiviikkoaamuna pankkitilinsä saldoa katsoessaan, sillä palkkojen ja etuuksien maksamisessa oli ongelmia. Useat palkansaajat äimistelivät asiaa myös sosiaalisessa mediassa.

Ensimmäisten virallisten tahojen joukossa asiasta kertoivat Kela ja Nordea, jotka tiedottivat sosiaalisen median kanavillaan keskiviikkoaamupäivän aikana häiriöistä maksujen kanssa.

Kela kertoi Twitterissä aamuyhdeksältä, että etuuksien maksamisen viive johtuu OP:n maksuliikenteen häiriöstä.

– Maksut ovat lähteneet Kelasta, mutta eivät ole välttämättä siirtyneet vielä asiakkaiden tileille.

Kello 10 julkaistussa twiitissä Kela kertoi, että asiaa selvitetään edelleen. Hieman ennen puoltapäivää Kela twiittasi, että häiriö jatkuu ja viivästyttää edelleen joidenkin etuuksien maksamista.

Nordea puolestaan tiedotti Twitterissä puoli yhdeksän aikaan, että "toisesta pankista saapuneita maksuja ei ole saapunut Nordean asiakkaiden tileille meistä riippumattomista syistä".

Taloushallintopalveluita tuottava Sarastia kertoo niin ikään verkkosivuillaan, että useat palkansaajat ovat keskiviikkona havainneet, ettei palkanmaksu ole tullut perille.

– Häiriö on palkanmaksujärjestelmästä riippumaton, Sarastia kertoo.

OP:sta kerrottiin aamupäivällä STT:lle, että pankin SEPA-maksuissa on häiriö, mikä vaikuttaa myös esimerkiksi palkkojen maksuun. SEPA on eurooppalaisen tilisiirtostandardin mukainen tilisiirto.

OP tiedotti asiasta myös Twitterissä ennen kello 11:tä.

Myös korttimaksamisen kanssa on aamupäivän aikana ilmennyt paikoin ongelmia.

OP Ylelle: "Emme ole kohdanneet kybervaikuttamista"

Yle Radio Suomen haastattelema Osuuspankin maksuliikennepalveluiden johtaja Antti Karhu sanoo, että kyseessä on perinteinen tietoliikennehäiriö.

– Emme ole kohdanneet kybervaikuttamista, eli siihen asia ei liity, Karhu sanoo Ylellä.

Häiriön laajuutta ei tarkalleen tiedetä, mutta Antti Karhun mukaan merkittävä osa palkoista on jäänyt siirtymättä.

Iltapäivällä neljän aikaan OP kertoi Twitterissä, että SEPA-maksuja koskenut häiriö on saatu korjattua ja maksut siirtyvät taas normaalisti.

– Aiemmin siirtymättä jääneet maksut ovat myös lähteneet pankista, ja niiden pitäisi näkyä muiden pankkien tileillä tämän päivän aikana, OP kirjoittaa.