Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin ei halua lastaan kuvattavan – JSN:n puheenjohtaja: "Vaikea ajatella, että tuollainen toive johtaisi täydelliseen kieltoon"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Twitterissä suhtautuvansa puolisonsa kanssa kielteisesti heidän tyttärensä kuvaamiseen tai kuvien julkaisuun.

Marin otti kantaa lapsensa kuvaamiseen torstaina sen jälkeen, kun STT kuvasi presidentti Sauli Niinistöä ja hänen puolisoaan Jenni Haukiota, kun he olivat 4-vuotiaan poikansa Aaron kanssa seuraamassa yleisurheilua Turussa. Kuvat olivat laajasti esillä tiedotusvälineissä.

Marin kertoo tviitissään toivovansa, että hänen ja hänen puolisonsa Markus Räikkösen toivetta kunnioitettaisiin. Pääministerillä on Räikkösen kanssa 4-vuotias tytär Emma.

– Lapsella on oikeus yksityisyyteen, vaikka vanhemmat olisivat julkisessa työssä, Marin kirjoittaa tviitissään.

JSN:n Hyvönen: Hyvä, että pääministerin toive tiedossa

Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Eero Hyvönen pitää hyvänä sitä, että pääministeri Marin on esittänyt julkisuudessa tahtonsa lapsensa kuvaamisesta.

Toiveen noudattaminen on Hyvösen mukaan kuitenkin jokaisen kuvaajan ja kuvia julkaisevan asia, on asialla sitten ammatillinen tiedotusväline tai sosiaaliseen mediaan kuvaava yksityishenkilö.

– On vaikea ajatella, että tuollainen toive johtaisi täydelliseen kieltoon, vaikka vanhemmat niin toivoisivatkin, Hyvönen sanoo STT:lle.

Vanhemmat eivät Hyvösen mukaan kuitenkaan voi kieltää ketään julkaisemasta heidän lastensa kuvia varsinkaan, jos kuvauskohde on julkisella paikalla.

Hyvönen viittaa Journalistin ohjeisiin, joissa muun muassa sallitaan julkisella paikalla kuvaaminen ja selostaminen yleensä ilman asianosaisten lupaa. Yksityisyyden suoja on kuitenkin otettava huomioon varsinkin, jos käsitellään alaikäisiä.

Vaikka julkisuuden henkilön ja varsinkin vallankäyttäjän yksityisyyden suoja on kaventunut, heidän lapsiinsa tulisi Hyvösen mukaan suhtautua tavallisina kansalaisina.

– Se (lapsen) yksityisyydensuoja on normitasolla. Normitasoon kuuluu, että ketä tahansa saa kuvata ja julkisella paikalla otettuja kuvia saa julkaista kenestä tahansa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että julkisellakin paikalla voi tapahtua jotain yksityisyydensuojan piiriin kuuluvaa, jolloin julkaisua olisi harkittava tarkemmin.

Pääministerin esikunnan mukaan Marin ei ollut torstai-iltapäivällä tavoitettavissa lisäkommentteja varten.

Presidentin perhe kuvattiin kisakatsomossa

STT:n kuvaaja kuvasi tiistaina presidentti Niinistöä, Haukiota ja heidän poikaansa, kun perhe oli seuraamassa Paavo Nurmi Gamesia Turussa. Presidenttipari ei ole pitänyt poikaansa mukana julkisissa esiintymisissään, ja tiistainakin perhe oli kisakatsomossa.

Sittemmin kuvia ovat julkaisseet muun muassa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Iltalehti, MTV ja Satakunnan Kansa.

Presidentti Niinistö kommentoi torstai-iltana Iltalehdelle, että tiedotusvälineiden voisi olla hyvä käydä läpi pienten lapsien kuvaamista koskevia käytäntöjä keskenään ja JSN:n kanssa.

JSN:n periaatelausuman mukaan alle 7-vuotiaan kuvaamiseen tarvitaan aina huoltajan lupa.

Niinistö kertoo, ettei olisi antanut lupaa poikansa kuvaamiselle tiistaina, jos sitä olisi kysytty.

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen perustelee kuvien ottamista sillä, että Niinistön poika kuvattiin yleisellä paikalla urheilukatsomossa.

– Laaja yleisö näki perheen paikan päällä ja olisi halutessaan voinut julkaista heistä kuvia sosiaalisessa mediassa. Niihin ei liittynyt mitään ikävää, arkaluontoista tai erityisen yksityistä. Kyse oli presidenttiperheen ajanvietosta julkisessa tilaisuudessa, jossa heitä olisi kuvattu, vaikkei Aaro olisi ollut paikalla, Holopainen sanoo.

Holopainen ymmärtää pääministeri Marinin toiveen ja sen, että vanhemmat haluavat suojella lapsiaan ikävältä julkisuudelta. Toivetta on helppo hänestä toteuttaa niin, ettei lasta kuvata esimerkiksi päivähoidossa tai kaupassa. Tilanteet vaativat hänen mukaansa myös harkintaa ja hyviä tapoja.

– Pidän hankalampana ammattimedian kuvaamisen rajoittamista julkisissa tilaisuuksissa, joissa suuri määrä ihmisiä on läsnä myös paikan päällä ja joissa julkisuuden henkilöt tietävät herättävänsä yleisön ja median huomiota, sanoo Holopainen.

Presidentti Niinistö ei toistaiseksi ole torstaina vastannut STT:n kommenttipyyntöön.

STT kuuluu Sanoma-konserniin, joka julkaisee myös muun muassa Ilta-Sanomia.