Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsätilakauppoja tehtiin viime vuonna ennätysmäärä – rahastojen osuus ostoihin käytetystä rahamäärästä oli ensimmäistä kertaa suurin

Metsätilakauppojen määrä nousi viime uuteen ennätykseen, kertoo Maanmittauslaitos. Maanmittauslaitoksen kauppahintarekisterin mukaan metsätilakauppoja tehtiin viime vuonna noin 3 100 kappaletta, mikä on yhdeksän prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Metsäkaupoissa vaihtui omistaja noin 120 000 hehtaarilla. Rahaa ostoihin kului yhteensä noin 350 miljoonaa euroa.

Instituutiosijoittajien osuus metsätilakaupassa jatkaa kasvuaan. Rahastojen osuus metsätilojen hankintaan käytetystä rahamäärästä oli viime vuonna ensimmäistä kertaa suurin. Kauppojen lukumäärässä ne kuitenkin jäivät jälkeen.

–Yksityisten henkilöiden osuus kauppojen lukumäärästä on edelleen selvästi suurin. Tämä kertoo kauppojen pinta-alan kera sen, että yksityisten henkilöiden ostamat tilat ovat keskimäärin selvästi pienempiä kuin rahastojen hankkimat tilat, kertoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Esa Ärölä tiedotteessa.

Rahastot hankkivat metsää vilkkaasti aikaisempien vuosien tapaan Pohjois-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Lapista. Viime vuonna joukkoon liittyi myös Keski-Suomi.

Yhtiöiden ostot painottuivat perinteisten metsäteollisuuskeskittymien läheisyyteen Pohjois-Karjalaan, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kaakkois-Suomeen.

Kuolinpesien osuus kaupoista oli viidennes

Metsätilojen kaupoissa viidenneksessä myyjänä oli kuolinpesä. Ärölän mukaan kuolinpesien myymät tilat ovat keskimäärin hieman puustoisempia kuin muut yksityisten metsänomistajien myymät metsät, minkä vuoksi kuolinpesien kaupoissa liikkuvien rahasummien osuus oli hivenen suurempi kuin muissa kaupoissa.

Maanmittauslaitoksen kauppahintarekisteri kattaa yli 10 hehtaarin kaupat, jotka sisältävät pelkästään metsää. Tilasto ei sisällä sukulaisten välisiä metsätilakauppoja.