Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Presidentti Niinistö toivoo median pohtivan lasten kuvien julkaisua – olisi kieltänyt, jos lupa olisi kysytty

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kuvattiin tiistaina Turussa Paavo Nurmi Games -yleisurheilukilpailun katsomossa. Kuviin päätyi myös pariskunnan neljävuotias poika Aaro.

Kuvien julkaisu ilman Aaron huoltajien suostumusta on herättänyt keskustelua. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi asiaa torstaina Twitterissä ja toivoi, että hänen lapsiaan ei kuvattaisi.

Myös Niinistö on nyt kommentoinut asiaa Iltalehdelle. Hän nostaa esiin Julkisen sanan neuvoston joulukuussa 2014 tekemän periaatelausuman, joka sisältää JSN:ään kuuluville medioille ohjeistukset alaikäisten esiintymiseen mediassa.

Lausumassa todetaan muun muassa, että alle 7-vuotiaiden haastattelemiseen ja kuvaamiseen tarvitaan aina huoltajan lupa. 7–14-vuotiaiden kohdalla lupa olisi tarvittaessa varmistettava lukuun ottamatta julkisia tilaisuuksia tai tilanteita.

Iltalehden haastattelussa Niinistö kertoo keskustelleensa periaatelausumasta osan tiedotusvälineistä kanssa.

– Tästä taitaa olla erilaisia tulkintoja. Voisi olla hyvä, että media keskenään ja Julkisen sanan neuvoston kanssa kävisi asiaa läpi, Niinistö toteaa IL:lle.

Perhe saapui Niinistön mukaan katsomaan kilpailuja sillä oletuksella, että perheen nuorimmasta ei otettaisi kuvia. Niinistö huomasi kuvaajat vasta paikalta poistuessaan. Hän toteaa, että olisi kieltäytynyt kuvaamisesta, mikäli heiltä olisi kysytty lupaa.

– Me olemme johdonmukaisesti kieltäytyneet, jos (lupaa) on kysytty. Todella tiesin hyvin tämän Julkisen sanan neuvoston linjan, jotenka siihenkin vähän saattaisi luottaa, Niinistö kertoo Iltalehdelle.

Niinistö kertoo ymmärtävänsä, että media on kiinnostunut poliitikkojen perhe-elämästä. Vanhemman aseman ei kuitenkaan Niinistön mukaan pitäisi vaikuttaa lapsen yksityisyyden suojaan.

– Ei julkisen sanan neuvoston lausumassa eritellä vanhempien statusta, että se olisi jotenkin siitä riippuvainen.

Niinistön perhe pohtii, miten tilanne vaikuttaa heidän julkisilla paikoilla tapahtuvaan ajan viettoon.

– Tässä on voitu aika vapaasti käydä kaupoissa, lasten tapahtumissa ja niin edelleen. Katsotaan nyt. Senkin vuoksi tästä olisi hyvä aloittaa vähän keskustelua, niin nähdään mikä se median käsitys (kuvaamisesta) on.

Perjantaina uutisoitiin myös, että presidenttiparin pojan kuvan julkaisemisesta on tehty kantelu Julkisen sanan neuvostoon.

Juttua korjattu kello 18.48: Paavo Nurmen kisat järjestettiin Turussa, ei Tampereella.