Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidenttiparin pojan kuvan julkaisemisesta on tehty kantelu Julkisen sanan neuvostoon

Presidenttipari Sauli Niinistön ja Jenni Haukion pojan kuvan julkaisemisesta on tehty kantelu Julkisen sanan neuvostoon, kertoo JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen.

Kantelu koskee kuvan julkaisemista Iltalehdessä.

STT:n kuvaaja kuvasi tiistaina presidentti Niinistöä, Haukiota ja heidän poikaansa, kun perhe oli seuraamassa Paavo Nurmi Gamesia Turussa. Sittemmin kuvia on julkaissut useampi media, joihin lukeutuu kantelun kohteena olevan Iltalehden lisäksi muun muassa Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat.

Kantelija vetoaa journalistin ohjeiden kohtaan 30, jossa kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita. Lisäksi Hyvönen nostaa esiin kohdan 29, jossa todetaan, että julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta.

– Kantelun on tehnyt yksityishenkilö, eikä hän vaikuta olevan presidentin lähihenkilökuntaa, Hyvönen kertoo.

Päätös käsittelyyn ottamisesta ehkä jo juhannukseen mennessä

Hyvösen mukaan päätös kantelun käsittelyyn ottamisesta tehdään mahdollisesti jo ennen juhannusta.

Vielä ei ole varmaa, kuullaanko Niinistöä tai Haukiota ennen tätä päätöstä.

– Se on kysymys, jota pitää harkita. Jos mennään yksityiselämän suojan puolelle, tilanteessa täytyy olla asianosaisen suostumus. Tässä tapauksessa vanhemman suostumus, Hyvönen kertoo.

Hän kuitenkin mainitsee, että suostumuksen tarpellisuutta voidaan harkita uudelleen esimerkiksi yleisen edun vuoksi.

Jos kantelu päätetään ottaa käsittelyyn, se voi olla esillä Julkisen sanan neuvoston kokouksessa jo elokuussa.

Asiasta uutisoi alun perin Demokraatti.

Kaksi tapausta lyhyen ajan sisällä

Julkisuuteen on noussut lyhyen ajan sisään toinenkin kantelu koskien valtaapitävien yksityisyyttä. Julkisen sanan neuvostoon saapui noin viikko sitten kantelu, joka koski pääministeri Sanna Marinista (sd) otettua paparazzikuvaa.

Hyvösen mukaan keskustelu valtaapitävien yksityisyydestä on pulpahtanut uudelleen pinnalle. Hän mainitsee, että eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) pääministerikaudella oli paljonkin keskustelua aiheesta.

– Myös lapsiin liittyvistä mediajulkaisuista on joskus tullut kanteluja, Hyvönen kertoo.

STT kuuluu Sanoma-konserniin, joka julkaisee myös muun muassa Helsingin Sanomia.