Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan komissio suosittelee Ukrainalle virallista EU:n jäsenehdokkaan asemaa

Euroopan komissio suosittelee, että Ukrainalle myönnettäisiin virallinen EU:n jäsenehdokkaan asema.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan suositus perustuu ymmärrykseen siitä, että Ukrainassa on tehty hyvää työtä kohti EU:n jäsenyyttä, mutta työtä on vielä tehtävä.

– Me kaikki tiedämme, että ukrainalaiset ovat valmiita kuolemaan eurooppalaisuuden puolesta. Haluamme, että he elävät kanssamme eurooppalaisen unelman puolesta, von der Leyen sanoi ilmoittaessaan komission kannasta.

Eilen Kiovassa vierailleet Ranskan, Saksan, Italian ja Romanian johtajat ilmaisivat puoltavansa Ukrainalle "välitöntä" jäsenehdokkaan asemaa Euroopan unioniin liittymiseksi.

Politico-verkkolehti kertoi jo maanantaina virkamieslähteisiinsä nojaten, että komissio suosittelee Ukrainalle virallista EU:n jäsenehdokkaan asemaa.

Lähteiden mukaan komissio on selkeän tietoinen ukrainalaisten uhrauksista ja jäsenyysehdokkuus toimisi myös viestinä Venäjän presidentti Vladimir Putinille siitä, ettei hän saa Ukrainaa enää Venäjän vaikutuspiirin alle.

Lopullisesta jäsenehdokkuudesta päättää jäsenmaiden päämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto.

Zelenskyi kiitti komissiota päätöksestä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi komission antamaa suositusta tuoreeltaan Twitterissä. Zelenskyi kiitteli von der Leyenia päätöksestä ja kertoi komission suosituksen olevan ensimmäinen askel kohti Ukrainan EU-jäsenyyttä.

Lisäksi Zelenskyi arveli päätöksen edesauttavan Ukrainaa voittoon sodassa Venäjää vastaan.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba puolestaan luonnehti Twitterissä komission päätöstä selväksi todisteeksi eurooppalaisesta johtajuudesta sekä valtavaksi lisäpotkuksi Ukrainan tuleville muutoksille.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi vierailullaan Kiovassa toukokuussa, että Ukraina kuuluu eurooppalaiseen perheeseen ja että Suomi tukee Ukrainaa sen polulla Euroopan unioniin.