Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Uusi hävittäjä saapuu Suomeen – Nea Kivelä teki suomalaista urheiluhistoriaa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Lämpimät säät väistyvät ja viikonloppuna valtaosassa Suomea on sateista

Lämpimät ilmat väistyvät tänään ja tilalle saadaan valtaosassa Suomea sateita. Ilmatieteen laitoksen mukaan sadealue saapuu aamun tunteina Länsi-Suomeen ja leviää siitä päivän aikana muualle maahan.

Iltapäivällä sateet leviävät jo maan itäosaankin ja myöhemmin illalla vettä on luvassa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueille.

Sademäärät ovat näillä näkymin laajalti 10–20 millimetrin luokkaa, mutta ainakin läntisen Suomen pohjoisosissa sekä Keski-Suomen ja Pohjanmaan seuduilla voi tulla paikoin yli 20 millimetrin sadekertymiä.

Sateilta välttynevät lähinnä Koillismaa ja Lappi.

Sademäärät eivät näytä kasvavan viikonloppuna niin suuriksi, että tiedossa olisi isompaa tulvariskiä.

Porin lentokentällä kahden päivän ilmailutapahtuma – Suomen uusi häivehävittäjä F35 maanäyttelyssä

Porin lentokentällä alkaa tänään kaksipäiväinen ilmailutapahtuma. Pori Airshow on Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös.

Koko perheelle suunnatussa tapahtumassa on laaja maanäyttely ja erilaisia lentoesityksiä lennokeista taitolentokoneisiin ja taisteluhävittäjiin. Ohjelman kruunaa Sveitsin puolustusvoimien taitolento-osasto Patrouille Suisse.

Maanäyttelyssä voi tutustua siviili- ja sotilaslentokoneisiin, harrasteilmailuun ja alan toimijoihin. Lockheed Martin esittelee Suomen ilmavoimille valittua F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää osastollaan. Lisäksi Poriin saapuu kaksi Yhdysvaltain Euroopassa toimivien ilmavoimien F-35A-konetta Britanniasta.

F-35A-häivehävittäjät eivät osallistu lento-ohjelmaan.

Tänään vietetään ensimmäistä kansallista Luonnonlaidunpäivää

Tänään lauantaina vietetään ensimmäistä kertaa kansallista Luonnonlaidunpäivää. Päivän tarkoituksena on juhlia luonnonlaitumia ja niiden hoitajia.

Lehmät, lampaat, hevoset ja muut laiduntajat ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien monimuotoisuutta ja torjuvat luontokatoa. Perinteisen laidunnuksen vähennyttyä näitä elinympäristöjä uhkaa umpeenkasvu. Perinnebiotoopeista on hävinnyt 1960-luvun jälkeen jopa yli 90 prosenttia.

SpaceX on irtisanonut toimitusjohtaja Muskia kirjeessä kritisoineita työntekijöitä

Avaruusyhtiö SpaceX on irtisanonut useita yrityksen toimitusjohtajaa Elon Muskia kirjeessä kritisoineita työntekijöitä. Yhtiö kertoi asiasta henkilöstölleen suunnatussa viestissä.

Yrityksen operatiivisen johtajan mukaan pieni joukko työntekijöitä oli muun muassa kerännyt kollegoiltaan allekirjoituksia kirjeen tueksi. Hän sanoo joidenkin kokeneen epämukavaksi sen, kuinka heitä oli painostettu tukemaan kirjeen väitteitä, jotka eivät vastanneet heidän omia näkemyksiään.

Musk julkaisee Twitterissä säännöllisesti provosoivia viestejä ja aiheuttaa toisinaan pahennusta karkeilla kommenteillaan. Osa työntekijöistä oli kritisoinut Muskin käytöksen olevan heille paitsi häpeällistä myös häiriöksi. (Lähde: AFP)

Jukolan viesti kisataan tänä viikonloppuna Varsinais-Suomessa Mynämäessä

Suunnistuksen 73. Jukolan viesti järjestetään tänä viikonloppuna Varsinais-Suomessa Mynämäessä.

Jukolan viesti piti järjestää jo viime vuonna Mynämäessä, mutta kilpailu siirtyi tälle vuodelle koronapandemian takia. Myös vuonna 2020 Jukolan viesti peruuntui koronan takia.

Jukolan viestin ohella Mynämäessä järjestetään naisten Venlojen viesti. Se alkaa tänään kello 14. Jukolan viesti alkaa ennen puolta yötä kello 23.

Jukolan viestissä kärjen maaliin tulo on varhain huomenna.

Nea Kivelä teki MM-pronssillaan kilpa-aerobicin suomalaishistoriaa

Turun Urheiluliiton Nea Kivelä saavutti perjantai-iltana historiallisesti kilpa-aerobicin maailmanmestaruuspronssia Portugalin Guimaraesissa järjestetyssä naisten MM-yksilöfinaalissa. Kivelästä tuli ensimmäinen suomalainen, joka on saavuttanut lajissa MM-mitalin.

Alkukilpailussa viidenneksi sijoittunut Kivelä summasi finaalissa pisteet 20,050. Ukrainan Anastasiia Kurashvili nappasi MM-kultaa pistein 20,950, ja Turkin Ayse Onbasi otti hopeaa pistein 20,350.

MM-kilpailut päättyvät lauantaina, ja Suomella on edustus aerodance-sarjan finaalissa. Turun Urheiluliiton ja Valkeakosken Voimistelijoiden yhteistyöjoukkue oli sarjan alkukilpailussa kuudes.

Samooja putosi jatkosta kahden kierroksen jälkeen golfin Yhdysvaltain avoimessa mestaruuskilpailussa

Suomalaisgolffari Kalle Samooja joutuu jättämään Yhdysvaltain avoimen mestaruuskilpailun kahden kierroksen jälkeen. Samooja pelasi varhain lauantaina Suomen aikaa päättyneen toisen kierroksen kolme alle parin, mutta avauskierrokseen kulutetut 77 lyöntiä painoivat tulosta liikaa.

Kauden kolmannen miesten arvoturnauksen ykkössijaa jakavat kahden kierroksen jälkeen Yhdysvaltain Collin Morikawa ja Joel Dahmen kokonaistuloksella viisi alle parin.

Morikawa käytti toiseen kierrokseen 66 lyöntiä, mutta tarvitsi ensimmäisellä kierroksella kolme lyöntiä enemmän.

Dahmen pelasi avauskierroksen 67 lyönnillä ja toisen kierroksen 68 lyönnillä.

Verstappen piti vahvinta vauhtia Montrealissa - Bottaksen harjoitussessio meni pilalle teknisen ongelman takia

Red Bullin Max Verstappen tahditti perjantaina formula ykkösten Kanadan gp-viikonlopun avauspäivää, kun hollantilaiskomeetta kaasutteli nopeimmat ajat molemmilla harjoitusrupeamilla. Verstappen jätti jälkimmäisissä harjoituksissa niukasti taakseen Ferrari-kaksikon Charles Leclercin ja Carlos Sainzin.

Suomen ja Alfa Romeon Valtteri Bottaksen harjoitusepäonni jatkui myös Montrealissa. Bottas oli avausharjoituksissa 16:s, mutta toisessa ajorupeamassa suomalaista ei nähty radalla lainkaan.

Aika-ajot alkavat Suomen aikaa lauantaina kello 23.