Ukrainan sodan pahentama maailmanlaajuinen ruokakriisi jättää ihmiset aiempaa alttiimmiksi tartuntataudeille ja uhkaa siten laukaista seuraavan globaalin terveyskatastrofin, joka voi tappaa jopa miljoonia ihmisiä, arvioi Global Fund -rahasto. Global Fund on aidsin, tuberkuloosin ja malarian torjunnan maailmanlaajuinen rahasto.
Ruokakriisin seurauksena monet kuolevat paitsi nälkään myös siksi, että heidän puolustuskykynsä tartuntatauteja vastaan heikkenee huonon ravitsemuksen vuoksi, rahaston toimitusjohtaja Peter Sands kertoo.
– Luulen, että seuraava terveyskriisimme on jo alkanut. Kyse ei ole uudesta taudinaiheuttajasta vaan siitä, että huonosti ruokitut ihmiset ovat alttiimpia nykyisille taudeille, Sands kertoi haastattelussa G20-maiden terveysministerien kokouksen yhteydessä.
– Uskon, että tartuntatautien, ruokakriisin ja energiakriisin yhteisvaikutuksen seurauksena voimme puhua miljoonista kuolemista, Sands lisäsi.
Global Fund -rahasto on tehnyt virustautien vastaista työtä vuodesta 2002.
Moni Afrikan ja Lähi-idän valtio on riippuvainen tuontiviljasta
Venäjän aloittama hyökkäyssota on vaikeuttanut viljan vientiä Venäjältä ja Ukrainasta tilanteessa, jossa ruokamarkkinoilla hintatasot olivat jo ennestään korkeita muun muassa huonojen satojen vuoksi.
Pahimmat seuraukset koetaan Afrikassa ja Lähi-idän alueella, missä osa maista on tuonut lähes kaiken tarvitsemansa vehnän Ukrainasta tai Venäjältä.
Venäjän ja Ukrainan kasvattama vilja muodostaa yhdessä noin 25–30 prosenttia maapallon vientiviljasta, ja monet maat ovat tuoneet jopa 60–80 prosenttia ostamastaan viljasta tältä alueelta.