Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

JSN ottaa käsittelyynsä, saiko mediassa julkaista kuvia presidenttiparin lapsesta ja kunnioittiko Seiskan juttu pääministeristä ihmisarvoa

Julkisen sanan neuvosto (JSN) tiedotti tänään ottavansa käsittelyyn kaksi alkukesästä suurta huomiota saanutta tapausta.

Puheenjohtaja Eero Hyvösen mukaan JSN ottaa käsittelyyn kysymyksen siitä, saiko presidenttiparin lapsesta julkaista kuvia. Kuvat nelivuotiaasta lapsesta urheilutilaisuudessa vanhempiensa, presidentti Sauli Niinistön ja puoliso Jenni Haukion kanssa julkaistiin useissa suomalaisissa medioissa.

STT:n kuvaaja otti kuvia perheestä itse tilaisuudessa, minkä lisäksi Iltalehden kuvaaja otti vielä lisää kuvia perheen poistuessa tilaisuudesta.

Aiheesta on tehty kaksi yksityishenkilöiden tekemää kantelua, presidenttipari itse ei ole siis kannellut JSN:lle. Molemmat kantelut kohdistuvat Iltalehteen, mutta vastausta pyydetään myös STT:ltä, jonka kuvaa päätyi myös muihin medioihin kuin Iltalehteen. Käsittelyn keskiössä on lapsen yksityisyyden suoja.

Käsittelylle on edellytykset, sillä asialla on laajempaa yhteiskunnallista merkitystä ja myös presidentti on julkisuudessa ehdottanut aihepiiristä käytävän keskustelua, Hyvönen perustelee tiedotteessa.

Kuvat tilaisuudesta aiheuttivat heti tuoreeltaan runsaasti keskustelua. Presidentti Niinistö itse vetosi Iltalehden haastattelussa JSN:n periaatelausumaan, joka koskee lasten kuvaamista. Presidentti myös kehotti mediaa käymään kohdan tulkinnat lävitse JSN:n ja median välillä.

JSN teki 2014 periaatelausuman, jonka mukaan alle 7-vuotiaiden lasten haastatteluun ja kuvaamiseen tarvitaan aina lupa. JSN:n Hyvönen oli kuitenkin Iltalehden haastattelussa sitä mieltä, että tilanne on tässä tapauksessa eri, sillä presidenttiparin lapsi ei ollut subjektina, toimijana jutussa. Lisäksi journalistin ohjeiden kohdat 29 ja 30 ohjeistavat, että julkisella paikalla tapahtuvaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman, että lupia täytyy kysellä.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi tviitissään, että "ei anna lupaa" miehensä kanssa lapsensa kuvaamiseen.

Myös Marinista takaapäin otettu kuva ja juttu käsittelyyn

Lisäksi JSN käsittelee Seiskan jutun, jonka keskiössä on takaapäin otettu ja lähelle tarkennettu kuva pääministeri Marinista ulkona.

Seiskan kuva ja juttu herättivät ilmestyessään myös hyvin laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Moni piti kuvaa mauttomana, seksistisenä ja naisia esineellistävänä.

Juttu käsitellään ihmisarvon kunnioittamisen näkökulmasta, ja siitä teki kantelun yksityishenkilö, ei pääministeri.