Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oslon joukkoampumisesta epäilty mies ollut yhteydessä tunnettuun ääri-islamistiin – epäilty kieltäytyi edelleen vastaamasta poliisin kysymyksiin

Oslon joukkoampumisesta epäilty 42-vuotias mies ei ole kuulusteluissa antanut selitystä teolleen, kertoi poliisin edustaja Börge Enoksen tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

Myös epäillyn asianajaja John Christian Elden on kertonut VG-lehdelle miehen kieltäytyneen vastaamasta poliisin kysymyksiin sekä lauantaina että sunnuntaina.

Elden sanoi myös olettavansa, että hänen asiakkaansa joutuu oikeuden määräämään mielentilatutkimukseen.

Oslon käräjäoikeuden on määrä päättää epäillyn vangitsemisesta maanantaina.

Miestä epäillään murhasta, murhan yrityksestä ja terroriteoista. Norjan suojelupoliisin (PST) mukaan epäillyllä on yhteyksiä ääri-islamistiseen verkostoon Oslossa. Lisäksi miehellä on PST:n mukaan ollut mielenterveyteen liittyviä haasteita.

Epäilty on iranilaistaustainen Norjan kansalainen, joka on asunut Oslossa.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi, että miehellä oli ollut yhteyksiä tunnettuun ääri-islamisti Arfan Bhattiin, joka oli äskettäin jakanut sosiaalisessa mediassa kuvan palavasta sateenkaarilipusta ja kehotuksia tappaa homoja.

"Poliisi työskentelee laajalla rintamalla tapauk sen taustojen selvittämiseksi"

Homobaarin lähellä Oslon keskustassa tapahtuneessa ampumisessa kuoli lauantain vastaisen yönä kaksi ihmistä ja 21 loukkaantui. Poliisi ei kommentoinut sitä, kuinka moni loukkaantuneista oli haavoittunut luodeista, kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Sairaalaan kuljetettiin kymmenen ihmistä, mutta poliisin mukaan suurin osa heistä voitiin kotiuttaa sunnuntaina. Kenenkään vammat eivät ole hengenvaaralliset.

Poliisi on Enoksenin mukaan jatkanut tapauksen tutkintaa muun muassa analysoimalla filmejä, kuulemalla todistajia ja selvittämällä digitaalisia jälkiä.

Lisäksi tutkinnassa selvitetään epäillyn taustoja ja tuttavuuksia. Selvityksen alla on myös se, onko epäilty voinut tehdä yhteistyötä ampumisen aikana.

– Me työskentelemme laajalla rintamalla saadaksemme selville tämän tapauksen taustat, mutta nyt ei näytä siltä, että hänellä olisi ollut yhteistyötä muiden kanssa. Mutta on vielä liian aikaista sulkea mitään pois, Enoksen sanoi.

Suojelupoliisi seurasi

Norjan suojelupoliisi PST kertoi aiemmin tiedotustilaisuudessaan, että se on ollut tietoinen epäillystä vuodesta 2015 ja että epäillyn kanssa oli keskusteltu kuukausi sitten. Keskustelun syy oli PST:n mukaan se, että mies oli osoittanut kiinnostusta merkintöihin ja ilmauksiin, joita voi pitää islamia loukkaavina.

– Tässä keskustelussa ei nähty, että miehellä olisi väkivaltaisia aikomuksia, mutta PST on tietoinen, että epäillyllä on ollut haasteita, jotka liittyvät mielenterveyteen, suojelupoliisin virkaatekevä johtaja Roger Berg sanoi tiedotustilaisuudessa.

Norjalaisen VG-lehden mukaan epäilty on aiemmin tuomittu törkeästä pahoinpitelystä ja huumausaineiden hallussapidosta.

VG:n haastattelema Berg sanoo, että keskustelussa epäillyn kanssa arvioitiin väkivallan aikomusta.

– Siinä mielessä voidaan jälkikäteen sanoa, että olemme saattaneet tehdä virheen.

"Luodit eivät voi tappaa rakkautta"

Järkyttyneet norjalaiset kerääntyivät sunnuntaina muistojumalanpalvelukseen Oslon tuomiokirkkoon kunnioittamaan juhannusyön joukkoampumisen uhreja. Mukana oli laaja edustus sekä hallituksesta, oppositiosta että kuningashuoneesta. Poissa oli vain kruununprinssi Haakon, jolla oli todettu koronatartunta.

Tuomiokirkon alttarilla oli maljakoita, joissa oli kukkien lisäksi sateenkaarilippuja.

– Luodit eivät voi tappaa rakkautta, sanoi Norjan kirkon johtava piispa Olav Fykse Tveit.

Oslossa on tällä viikolla vietetty pride-viikkoa, mutta Oslon Pride perui lauantaille suunnitellun pride-paraatin.

– Ampuminen esti pride-marssin, mutta se ei estä taistelua syrjinnän, ennakkoluulojen ja vihan lopettamiseksi, sanoi pääministeri Jonas Gahr Störe tuomiokirkossa.

Priden järjestäjät kertoivat tehneensä perumispäätöksen saatuaan siitä ohjeet poliisilta.

Vaikka virallinen pride-kulkue peruttiin, kokoontuivat tuhannet ihmiset spontaanisti marssiakseen Norjan pääkaupungin halki poliisin ohjeistuksesta huolimatta.

– Me olemme täällä, olemme queer, emmekä katoa mihinkään, marssijat huusivat.

– Mielestäni on fantastista, että tämä kulkue järjestyi. Muutoin hän olisi voittanut, silminnähden poissa tolaltaan ollut osallistuja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Lauantain aikana moni ihminen kävi laskemassa sateenkaarilippuja ja kukkia turmapaikan lähistölle. Muun muassa itkua pidätellyt Norjan kruununprinsessa Mette-Marit vieraili tapahtumapaikalla, kuten myös pääministeri Störe. Varsinainen surmapaikka oli yhä poliisin eristämä.