Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raiskauksen määritelmä muuttuu suostumusperusteiseksi – eduskunta hyväksyi seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen

Raiskauksen määritelmä muuttuu suostumusperusteiseksi. Se on keskeisin muutos seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksessa, jonka eduskunta hyväksyi maanantaina. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan hänelle seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus on ollut suurin ja tärkein hanke saada maaliin tämän hallituskauden aikana.

– Tämä on ilon päivä. Minulle seksuaalirikokset ovat eräitä vakavimmista rikoksista, jotka loukkaavat ihmisen koskemattomuuden herkimpiä osia. Rikoksen uhriksi joutuneista moni kärsii läpi elämänsä, Henriksson sanoo tiedotteessa.

Myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset ankaroituvat uudistuksen myötä. Henrikssonin mukaan keskeisintä on, että lapsi ei koskaan voi antaa suostumusta seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa.

Lisäksi muidenkin seksuaalirikosten kohdalla vapaaehtoisuuden puute on jatkossa keskeinen.

– Jatkossa seksuaaliseen ahdisteluun voisi syyllistyä muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla. Lisäksi toista esittävän seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen tulee myös erikseen rangaistavaksi. Näillä ja muilla uusilla säännöksillä voidaan puuttua tehokkaammin myös internetissä ja sähköisellä viestinnällä tehtyihin seksuaalisiin loukkauksiin.