Venäläismediassa ivataan Turkkia, joka näyttäytyy juonittelevana pisteiden kerääjänä ja takinkääntäjänä

Turkki näyttäytyy venäläismediassa juonittelevana pisteiden kerääjänä ja takinkääntäjänä, joskin toisaalta idän ja lännen välissä aidosti luovivana.

– Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan osoittautui tärkeimmäksi uutisankkuriksi, venäläislehti Kommersant ivaa viitaten Turkin, Suomen ja Ruotsin Nato-sopuun.

Turkin presidentin kanslia oli todennut pian Turkin, Suomen ja Ruotsin Nato-sovun jälkeen, kuinka ”Turkki sai, mitä tahtoi”.

– Vielä (tiistaina) iltapäivällä mikään ei viitannut lopputulokseen.

Ennen lentoa Madridiin Erdogan kritisoi Suomen ja Ruotsin viranomaisten tekopyhyyttä, Kommersant kuittaa.

Lehti tuo esiin, kuinka Suomen presidentti Sauli Niinistö oli etukäteen lausunnoissaan huomattavasti maltillisempi ja diplomaattisempi.

Kommersant vihjaa Turkilla olevan kova pyrkimys nostaa omaa asemaansa kansainvälisissä neuvottelupöydissä.

– Turkki voi yrittää muuttaa ansaitut pisteet Ankaran kansainvälisen aseman nostamiseksi itsenäisenä keskuksena, joka seisoo idän ja lännen yhteentörmäysten yläpuolella, Kommersant pohtii.

Samalla lehti tuo esiin, että Turkin ja Yhdysvaltojen puolustusvoimien edustajat ovat käyneet tällä viikolla ennen huippukokousta neuvotteluita Naton laajenemisesta, sekä Itä-Euroopan ja Syyrian tilanteesta.

– Turkki on keskeinen Naton liittolainen ja Yhdysvallat arvostaa strategisia kahdenvälisiä suhteita Turkin kanssa, Kommersant kertoo Yhdysvaltojen edustajan todenneen.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglun Kommersant väittää kommentoineen samana päivänä Iranin vastaisia pakotteita.

– Emme tue pakotteita, emmekä pidä niitä oikeina. Aiomme myös ponnistella kauppamme vahvistamiseksi.

Erdoganin tiedottaja Ibrahim Kalyn Kommersant toteaa viestineen, kuinka ”uudessa maailmanjärjestyksessä on pyramidin huipulla suurvalta ja sen alla viisi tai kuusi suurta voimaa. Nämä ovat Venäjä, Kiina, Englanti, Ranska, Saksa”.

Turkin tiedottajan mukaan Venäjä epäili geostrategisesti ja poliittisesti pyramidia ja tarjoutui tarkistamaan ehtoja, sekä tekemään uuden sopimuksen.

– Pyramidissa alhaalla olevat halusivat päästä sieltä pois, mutta menivätkin konfliktin tielle, Kommersant referoi Turkin presidentin tiedottajan analyysia.

Lehti kertoo Kalyn todenneen myös, kuinka kamppailu maailmanjärjestyksestä ei oikeuta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

– Mutta kun katsoo mitä viimeisten 30 vuoden aikana on tapahtunut, tämä on syy-seuraussuhde lännen toimista ja Naton laajenemisesta. Vastustamme tätä väärää maailmanjärjestystä, Kommersant kirjoittaa Turkin presidentin tiedottajan sanoneen.

Kommersantin mukaan Turkin halusta nostaa itseään kansainvälisen diplomatian näyttämölle ratkaisijaksi viestii myös sen aktivisuus Ukrainan viljan kuljetusten avaamisiksi Mustallamerellä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut