Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläiset hakkerit iskivät Norjaan ja uhkailivat Naton Stoltenbergiä

Venäläinen hakkeriryhmä teki keskiviikkona laajan iskun Norjaan. Palvelunestohyökkäys kaatoi maan pankkien tunnistautumispalvelu BankID:n sekä Arbeitstilsynetin eli työturvallisuusviraston verkkosivut. Myös julkishallinnon palveluportaali Altinn ilmoitti, että sen sivuilla on ollut häiriöitä, samoin kuin Norjan poliisi.

Hyökkäyksen kohteeksi joutuivat myös norjalaiset lehdet VG, Aftenposten ja Stavanger Aftenblad, joiden sivuilla oli päivän aikana häiriöitä.

Tekijäksi ilmoittautui venäläinen hakkeriryhmä Killnet, joka sanoo tehneensä useita Ukrainan sotaan liittyviä kyberhyökkäyksiä. Viestipalvelu Telegramissa ryhmä uhkaili Naton norjalaista pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä.

– Tämä piru joutuu vastuuseen jokaisen venäläisen sotilaan hengestä. Ja sama koskee hänen perhettään, lastenlapsiaan ja tukijoitaan, ryhmä uhosi aiemmassa viestissään.

Ryhmä sanoo iskun olevan kosto siitä, että Norja on estänyt elintarvikkeiden kuljetuksen venäläisille kaivosmiehille Huippuvuorille. Venäjä on myös virallisesti syyttänyt Norjaa Huippuvuoria koskevan kansainvälisen sopimuksen rikkomisesta.

Aiemmat iskut Liettuaan, Puolaan ja Italiaan

Killnet teki maanantaina ja tiistaina kyberhyökkäyksiä Liettuaa vastaan, koska Liettua on estänyt pakotteiden alaisten tuotteiden junakuljetukset Kaliningradiin.

Check Point Software -yhtiön Norjan teknologiapäällikkö Erling Schackt sanoi ryhmän olevan venäläismielinen hakkeriryhmä, joka joka viikko iskee uuteen maahan geopoliittisen tilanteen mukaisesti. Ennen Liettuaa se on iskenyt Italiaan ja Puolaan.

– Ryhmä väittää hallitsevansa 4,5 miljoonan tietokoneen botnetiä. Jos se pitää paikkansa, olisi se yksi maailman suurimmista aktiivisista botneteistä, Schackt sanoi.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe sanoi Dagbladetin mukaan Madridissa, että hyökkäys on saatu hallintaan ja että iskusta ei ole aiheutunut vakavia seurauksia.