Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liitot: Yksityisen sosiaalipalvelualan palkat nousevat yli yleisen linjan

Yksityisen sosiaalipalvelualan palkat nousevat yli yleisen linjan ja yli kunta-alan järjestöjen sopiman palkkaraamin, kertovat työntekijäpuolta edustavat Super, Tehy ja Erto. Juhannuksen alla syntynyt sopimus on torstaina vahvistettu osapuolten hallinnoissa.

Yleiskorotus on 2 prosenttia, ja se tulee voimaan syyskuun alussa. Samalla vähimmäispalkkatasoja korotetaan 0,8 prosenttia.

Työantajapuolta edustava Hyvinvointiala Halin mukaan sopimuksella pidetään kiinni toimialan pitkäaikaisesta kehittämisestä ja alan vetovoiman säilyttämisestä.

Ensi vuoden palkankorotuksista sovitaan myöhemmin. Jos sopua ei synny, voidaan sopimus irtisanoa huhtikuun loppuun mennessä. Palkkaratkaisun toista vuotta neuvoteltaessa saattaa kunta-alan ratkaisu olla jo tiedossa.

– Peruspalkkatason nostaminen, perusteettomien palkkaerojen kurominen kunta-alaan sekä työolojen parantaminen olivat merkittäviä tavoitteita näissä neuvotteluissa, sanoi Superin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola tiedotteessa.

Ratkaisuun sisältyy tekstimuutoksia. Viikonloppuvapaita lisätään ja hälytyskorvauksia korotetaan 40 prosenttia.

– Hoitajapulaa ei ratkaista ilman merkittäviä parannuksia palkkoihin ja työoloihin. Neuvottelut olivat pitkät ja haastavat, ja haasteet työvoimapulan osalta jatkuvat edelleen, sanoi Tehyn juristi Mirja Kinnunen tiedotteessa.

Erton lakimies Camilla Heikkinen luonnehti työoloihin saatuja parannuksia merkittäviksi.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on yhteensä noin 70 000 työntekijää.

---

Juttua on korjattu klo 17.12: Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, ei 30 000.