Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaasuputki Nord Stream 1 sulkeutuu kymmenen päivän huoltotaukoa varten – Saksassa pelätään sen pysyvän kiinni

Venäjän kaasu lakkasi maanantaiaamuna virtaamasta Saksaan kaasuputki Nord Stream 1:n kautta. Putki suljetaan kymmenen päivän mittaista huoltotaukoa varten, Nord Stream -yhtiö ilmoittaa tiedotteessaan.

Tauon aikana muun muassa tarkistetaan putken virransaanti ja putkilaitteiston ohjelmistoja päivitetään. Vastaavat työt ovat aiempina vuosina kestäneet 10–14 päivää, mutta aikataulut ovat toisinaan venähtäneet.

Saksassa viranomaiset ovat kuitenkin huolissaan, että tänä vuonna toimitustauko ei jää väliaikaiseksi, vaan että Venäjä vastaa talouspakotteisiin pitämällä putken kiinni.

– Putin sulkee kaasuhanan – mutta avaako hän sitä enää uudelleen, kyseli Bild-lehti sunnuntaina.

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on jo vähentänyt putkessa kuljetettavaa kaasumäärää 40 prosenttiin sen kapasiteetista. Venäjän mukaan kaasua toimitetaan vähemmän siksi, että korjaustyöt kestävät pakotteiden takia kauemmin. Liittokansleri Olaf Scholz on torjunut tämän selityksen ja edellyttää, että toimitukset aloitetaan uudelleen.

Putkea varten tarvittavaa turbiinia on huollettu Kanadassa. Kanada taipui Scholzin voimakkaan vetoomuksen jälkeen toimittamaan sen takaisin talouspakotteista huolimatta. Ukrainan kommentit päätöksestä olivat kitkeriä ja se syytti Saksaa nöyrtymisestä Venäjän kiristyksen edessä.

Huoltotauko pienentää maanantaista lähtien myös Italiaan saatavan kaasun määrää, kertoi italialainen energiayhtiö Eni.

Enin mukaan Gazpromin toimitukset laskevat noin 21 miljoonaan kuutiometriin päivässä, kun aiempi keskiarvo on ollut 32 miljoonaa kuutiometriä. Osa Italiaan toimitettavasta venäläiskaasusta tuodaan Itävallan läpi kulkevan kaasuputken kautta.

Kylmiä suihkuja luvassa

Venäjän kaasusta edelleen tiukasti riippuvaisessa Saksassa yritetään nyt täyttää varastoja talven varalle. Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Saksa toi Venäjältä 55 prosenttia kaasustaan, mutta osuus on laskettu nyt 35 prosenttiin.

Kaasuntulon katkeaminen voisi aiheuttaa maan elinkeinoelämälle ja kotitalouksille dramaattisia seurauksia. Jo nyt saksalaisia kehotetaan ottamaan lyhyempiä ja viileämpiä suihkuja.

Kemikaalijätti BASF on varoittanut saattavansa joutua lomauttamaan osan noin 100 000 ihmisen vahvuisesta työvoimastaan, jos kaasutoimitukset katkeavat kokonaan. Saksan liittopäivät hyväksyi viime viikolla lain, jolla asuntojen maksimilämpötila lasketaan talveksi 20 asteeseen ja jolla voidaan rajoittaa lämpimän veden toimituksia.

– Olemme ennennäkemättömässä tilanteessa ja meidän on valmistauduttava pahimpaan, varoitteli talousministeri ja varaliittokansleri Robert Habeck radiohaastattelussa viikonloppuna.

Venäjän kaasutoimitukset ovat jo aiemmin lakanneet kokonaan moneen EU-maahan, joukossa muun muassa Puola, Bulgaria ja Suomi.

Nord Stream 1 -putken kaasua on toimitettu Saksasta eteenpäin Belgiaan, Tanskaan, Ranskaan, Britanniaan ja Hollantiin, joten kaasuntulon loppuminen vaikuttaa myös niihin.

Saksan energiaviraston johtaja Klaus Müller totesi, että jos Saksa ei enää saa venäläistä kaasua, riittävät nykyiset varastot vain 1–2 kuukaudeksi.

Viraston seurannan mukaan tavoitetta täyttää varastot 90-prosenttisesti marraskuuhun mennessä ei saada toteutettua ilman lisätoimia, jos Nord Streamin toimitukset jatkuvat 40 prosentin tasolla.

– Bundesnetzagentur tukee voimallisesti kehotusta säästää mahdollisimman paljon kaasua, virasto tiedotti.

-----

Korjattu aiempaa juttua klo 11.43: Turbiineja on nyt huollettu Kanadassa, ei tilattu sieltä.