Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanada päästää pakotepumpun matkaan Venäjälle – Nord Streamin kaasuhana Eurooppaan auennee uudelleen loppukuusta

Kanada on päättänyt myöhään sunnuntaina, että se laskeekin pakotteiden alaisen Nord Stream 1:n turbiinin takaisin Venäjälle. Asiaa on selvittänyt venäläinen talouslehti Kommersant.

Lehden tietojen mukaan kaasupumppuyksikkö lähtee parin viikon sisällä matkaan. Sen pitäisi olla venäläisen kaasujätti Gazpromin käytössä mahdollisesti kuun vaihteessa.

Venäjä katkaisi maanantaina 11. heinäkuuta kokonaan kaasuntulon Nord Stream 1:n kautta. Syyksi se on ilmoittanut huoltotyöt, jotka jatkuvat ensi viikon torstaihin eli heinäkuun 21. päivään saakka.

Aiemmin Venäjä on jo vähentänyt kaasun tuloa Nord Stream 1:n läpi.

Gazprom on aiemmin kertonut, että se on keskeyttänyt useiden Siemensin kaasuturbiinimoottoreiden toiminnan, ”koska välikorjaustyöt päättyivät ennen suuria korjauksia”.

Nord Streamin kautta kulkeva kaasu on laskenut 67 miljoonaan kuutiometriin päivässä eli 40 prosenttiin putken nimelliskapasiteetista kesäkuun aikana ja jälkeen, kunnes maanantaina se pysähtyi kokonaan.

Pakotteista vapautunut kompressorista ja kaasuturbiinista koostuva yksikkö matkaa nyt lähiviikkoina Saksan kautta Venäjälle. Parhaillaan sitä testataan vielä Montrealissa.

Eurooppaa on uhannut kaasupula, kun Nord Stream 2 ei koskaan käynnistynytkään ja 1:ssä on ollut huoltotöitä. Lisäksi Ukraina on estänyt osin kaasun kulkua kauttaan. Ukrainan perusteena on ollut, että se ei voi taata toimitusten turvallisuutta.

Esimerkiksi Saksassa kaasua käytetään myös kotien lämmitykseen, ja venäläiskaasu on sille toistaiseksi tärkeää.

Nord Stream 1:n korjattavana ollut kaasupumppuyksikkö jumahti Kanadaan, kun maa katsoi sen pakotteiden alaiseksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Nyt Kanadan viranomaiset ovat Kommersantin mukaan vahvistaneet poistavansa väliaikaisesti Gazpromin laitteisiin kohdistuvat pakotteet.

– Kanada myöntää Siemens Canadalle määräaikaisen ja peruutettavissa olevan luvan palauttaa Nord Streamin korjatut turbiinit Saksaan, luonnonvaraministeri Jonathan Wilkinson sanoi Kommersantin mukaan.

Lehti kertoo, että palautuslupa tuli ”laajojen keskustelujen jälkeen eurooppalaisten ystävien ja liittolaisten sekä Kansainvälisen energiajärjestön kanssa”.

Kommersant arvioi, että korjatun kaasunpumppuyksikön palautuksen jälkeen kaasun pumppauksen Nord Streamin kautta pitäisi teoriassa lisääntyä vähintään 20 prosenttia.

Kommersantin mukaan on epäselvää, jatkuuko muiden turbiinien (kaasun pumppausyksikön osien) korjaus Kanadassa, mutta vastaavia korjaamoja on koko maailmassa vain hyvin rajallisesti. Huollosta vastaa Siemens Energy.

– Gazprom ei itse asiassa välitä, missä saksalaisyhtiö korjaa ne, kunhan korjaus tehdään. Muuten toimitukset Nord Streamin kautta vähenevät. Yhtiö odottaa, että loput vialliset yksiköt saadaan korjattua vuoden kuluessa, Kommersant kertoo.

Lehti huomauttaa, että edelleen on epäselvää, aikooko Gazprom lisätä kaasutoimituksia Keski-ja Länsi-Eurooppaan muita reittejä pitkin Nord Stream 1:n isompien korjaustöiden ajaksi. Aiemmin se on tehnyt näin.

Korvaava reitti kulkisi Ukrainan kautta kahta vaihtoehtoista reittiä. Reiteistä toinen on Ukrainan sulkema, eikä Gazprom ole toistaiseksi hakenut toisen kautta kulkevaan kaasumäärään nostolupaa.

Saksa ja monet Euroopan maat haluavat täydentää kaasuvarastojaan ennen Nord Stream 1:n isoja huoltotöitä, ja ennen kuin saavat korvattua toimitusta muuta kautta ja muilta toimittajilta. Tarkoituksena on lisätä esimerkiksi nesteytetyn maakaasun (LNG) ostoa.