Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan komissio laskee kasvuennustettaan

Euroopan komissio aikoo laskea kuluvan vuoden kasvuennustettaan ja nostaa arviotaan inflaatiosta. Se ei kuitenkaan näe vielä merkkejä taantumasta.

Asiasta kertoi komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis maanantaina toimittajille Brysselissä. Hän sanoi laskun taustalla olevan se, että talouteen kohdistuu monia epävarmuuksia ja riskejä.

Komissio laski jo toukokuussa kasvuennusteensa 2,7 prosenttiin tälle vuodelle ja 2,3 prosenttiin ensi vuodelle. Vain kuukausia aiemmin kasvuennuste tälle vuodelle oli 4,0 prosenttia ja ensi vuodelle 2,8 prosenttia.

Euroalueen inflaatio ylsi kesäkuussa uuteen ennätykseen ja oli 8,6 prosenttia. Vielä toukokuisessa ennusteessaan komissio arvioi kuluvan vuoden inflaatioksi 6,1 prosenttia ja ensi vuodelle 2,7 prosenttia.

– Me näemme että nämä jatkuvat korkeat energian hinnat valuvat muuhun talouteen ja inflaatio vahvistuu ja leviää, Dombrovskis varoitti.

Tämän kehityksen kääntämiseksi Euroopan keskuspankki (EKP) on ennakoinut nostavansa ohjauskorkojaan tässä kuussa, ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.