Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

9-vuotiaan pojan kaappauksesta epäilty mies sai tuomion petoksista – oikeuden mukaan mies esiintyi miljonäärisijoittajana ja sai kymmenien tuhansien hyödyn

Yhdeksänvuotiaan pojan kaappauksesta epäilty 54-vuotias mies on saanut Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tuomion kahdesta petosrikoksesta.

Käräjäoikeuden tiistaina antaman tuomion mukaan mies tuomittiin neljän kuukauden ja 20 päivän vankeuteen muun muassa törkeästä petoksesta.

Käräjäoikeus katsoi 54-vuotiaan esiintyneen pääomasijoittajana ja huijanneen toiselta mieheltä yli 60 000 euroa vuonna 2018. Tuomiossa sanotaan, että tuomittu oli kertonut olleensa yrittäjä ja että miehet alkoivat valmistella yhteistä yrityshanketta. Oikeudessa kuullun perusteella mitään todellista sijoitustoimintaa ei kuitenkaan ollut.

Oikeus: Esiintyi miljoonasijoittajana, sai toimeentulotukea

Sijoituspetoksen kohteeksi joutuneen miehen kerrottiin antaneen tuomitulle yhteensä 62 000 euron velan siinä uskossa, että rahat menisivät uuteen yhteiseen yritystoimintaan. Hänen oli oikeudessa kuullun mukaan määrä saada rahat puolen vuoden jälkeen takaisin.

Tuomittu oli oikeuden ratkaisun perusteella antanut miehelle itsestään sellaisen vaikutelman, että hänellä olisi ollut käytettävissään useita miljoonia euroja yritystoimintaan. Todellisuudessa tuomittu kuitenkin sai Kelalta toimeentulotukea, ja oikeus arvioi, ettei väitettyä yritystoimintaakaan ollut. Myöhemmin hän kuitenkin palautti miehelle vajaat 1 900 euroa.

Mies, joka uskoi lähteneensä mukaan sijoituksiin, kärsi yhteensä lähes 67 000 euron vahingon.

Tuomittu kiisti syytteen törkeästä petoksesta. Hänen mukaansa kyse oli miehen hänelle osoittamasta henkilökohtaisesta velasta.

Lisäksi tuomitun katsottiin vuonna 2019 hakeutuneen töihin rakennusalan yritykseen esiintyen totuudenvastaisesti insinöörinä. Hän toimi loppuvuonna noin kolme kuukautta työnjohtajana rakennusalan yrityksessä, mutta hän oli oikeuden mukaan saanut paikan antamalla väärää tietoa koulutuksestaan ja kokemuksestaan. Tuomittu oli kertonut olleensa "tuotantoinssi", mutta hän on koulutukseltaan puuseppä. Tuomittu kiisti myös tämän syytteen.

Oikeus kuitenkin katsoi miehen syyllistyneen sijoitushuijauksessa törkeään petokseen ja työhön hakeutumiseen liittyvässä tapauksessa perusmuotoiseen petokseen.

Epäiltynä pojan kaappauksesta

Samaa miestä epäillään pojan kaappaamisesta huhtikuussa Kulosaaresta Helsingistä. Poliisin mukaan miehen epäillään kaapanneen 9-vuotiaan pojan, kun poika oli matkalla kouluun.

Vanhemmat olivat poliisin mukaan saaneet myös kiristysviestin. Lunnaita ei kuitenkaan maksettu.

Poika oli myöhemmin samana päivänä löytynyt Sipoosta, ja poliisin mukaan hän oli päässyt epäillyltä kaappaajaltaan karkuun omin voimin. Poliisi on kertonut, että poika oli sidottu Sipoossa nippusiteillä puuhun, mutta hän oli päässyt vapaaksi ja löytänyt apua.

Poliisi kertoi tällä viikolla saaneensa kaappaustutkinnan valmiiksi ja syyteharkintaan. Epäilty mies on kiistänyt liittyneensä kaappaukseen, mutta hän on ollut tutkintavankeudessa sen vuoksi. Epäillyllä on muutakin rikoshistoriaa, ja hänet on tuomittu 2000-luvun alussa taposta.