Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina sanoo Venäjän iskeneen ohjuksilla Vinnytsjan kaupunkiin, Zelenskyin mukaan 20 kuollut

Venäjän iskut Ukrainaan ovat jatkuneet. Ohjusiskuista Vinnytsjan kaupunkiin kertoo muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi viestipalvelu Telegramissa. Vinnytsja sijaitsee Keski-Ukrainassa, pääkaupunki Kiovasta lounaaseen.

Presidentti kertoi videoteitse torstaina, että iskuissa on kuollut ainakin 20 ihmistä, mukaan lukien pieni lapsi. Lisäksi ainakin 25 on haavoittunut.

– Joka päivä Venäjä tuhoaa siviiliväestöä, tappaa ukrainalaisia lapsia ja ampuu ohjuksia siviilikohteisiin. Paikkoihin, joissa ei ole mitään sotilaallista. Mitä tämä on, ellei avoin terroriteko, Zelenskyi kirjoittaa Telegramissa.

Ukrainalaislähteiden mukaan ohjusiskut tehtiin Mustallamerellä purjehtineesta venäläisestä sukellusveneestä, uutistoimisto AFP kertoi. Ukrainalaislähteet väittivät onnistuneesti ampuneensa kaksi ohjuksista alas ennen niiden osumista.

Zelenskyi vaatii erityistuomioistuimen perustamista Venäjän epäiltyjen sotarikosten tutkimiseksi

Presidentti Zelenskyi vaatii, että Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tutkimaan perustetaan erityistuomioistuin. Hän esitti videolinkin välityksellä vetoomuksen Hollannin Haagissa tänään pidetylle konferenssille, joka käsitteli Ukrainan sodan epäiltyjä sotarikoksia.

Zelenskyi painotti uutistoimisto AFP:n mukaan, että tällä erää olemassa olevat oikeuslaitokset eivät kykene tuomaan kaikkia syyllisiä oikeuden eteen. Siksi hänen mukaansa tarvitaan erityistuomioistuin käsittelemään Venäjän hyökkäystä Ukrainaa vastaan.

EU:n oikeuskomissaari Didier Reynders totesi konferenssin lehdistötilaisuudessa, että Venäjän keskuspankin varoja voisi olla mahdollista jäädyttää mittavia summia. Hänen mukaansa summa voisi olla jopa 200–300 miljardin euron suuruusluokkaa.

Reynders muistutti, että EU-maat ovat toistaiseksi jäädyttäneet Venäjän oligarkkien ja muiden tahojen varoja 13,8 miljardin euron edestä.

Ukraina on esittänyt, että Venäjän jäädytettyjä varoja pitäisi ohjata Ukrainaan Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien tuhojen korjaamiseen.

Hollannissa pidetyssä konferenssissa kansainvälinen rikostuomioistuin ICC ja Ukraina ilmoittivat työskentelevänsä yhdessä sodan epäiltyjen sotarikosten tutkinnassa. Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova sanoi, että Ukrainassa viranomaisten tietoon tulee päivittäin 200–300 epäiltyä sotarikostapausta.

Pohjois-Korea tunnusti Ukrainan itäiset separatistialueet omiksi valtioikseen

Pohjois-Korea on virallisesti tunnustanut Ukrainan idässä sijaitsevat venäläismyönteiset separatistialueet itsenäisiksi valtioiksi. Asiasta kertoo Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Niin kutsuttujen Donetsin ja Luhanskin kansantasavaltojen itsenäisyydet tunnustettiin kirjeitse, KCNA kertoo.

Pohjois-Korea on vasta kolmas maa, joka tunnustaa separatistialueet itsenäisiksi valtioiksi. Venäjä tunnusti alueet itsenäisiksi hieman ennen kuin se hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla. Venäjän liittolainen Syyria tunnusti separatistialueet itsenäisiksi kesäkuussa. Ukraina on tämän jälkeen katkaissut diplomaattiset suhteensa Syyriaan.

EU:n ja Kansainvälinen tuomioistuimen on määrä järjestää tänään iltapäivällä tiedotustilaisuus Venäjän sotarikostutkinnasta Ukrainassa. Hollannin hallituksen isännöimä kokous järjestetään Haagin kaupungissa.