Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Tuppurainen: Ratkaisun Uniperin tilanteeseen pitää löytyä lähipäivien tai korkeintaan viikkojen aikana

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan ratkaisun energiayhtiö Uniperin tilanteeseen pitää löytyä lähipäivien tai korkeintaan viikkojen aikana.

Tuppurainen keskusteli torstaina Berliinissä Saksan hallituksen edustajien kanssa vakaviin vaikeuksiin ajautuneen Uniperin tilanteesta. Suomen valtion enemmistöomistama Fortum on Uniperin enemmistöomistaja.

– Keskusteluissa Saksan hallituksen edustajien kanssa oli hyvä henki. Esillä oli useita eri vaihtoehtoja. Työtä on edessä paljon ja ratkaisun pitää löytyä lähipäivien, korkeintaan viikkojen aikana, Tuppurainen sanoi tiedotteessaan.

Aiemmin Tuppurainen sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että keskustelut Uniperin pelastamisesta ovat kriittisessä ja herkässä vaiheessa.

Vierailunsa aikana Tuppurainen keskusteli Uniperin tilanteesta Saksan hallituksen ministerinä ja liittokanslerinviraston kansliapäällikkönä toimivan Wolfgang Schmidtin sekä liittokansleri Olaf Scholtzin talous- ja EU-poliittisen neuvonantajan, valtiosihteeri Jörg Kukiesin kanssa.

Tuppurainen tapasi myös muun muassa talous- ja ilmastoministeriön valtiosihteerin Udo Philippen, Uniperin toimitusjohtajan Klaus-Dieter Maubachin sekä valtiovarainministeriön kansliapäällikön Werner Gatzerin.

Ilman kutsua Berliiniin?

Tuppuraisen vierailusta kirjoittaneen Süddeutsche Zeitungin mukaan Tuppurainen ei voinut tavata vierailullaan Saksan talousministeri Robert Habeckia, koska tällä on todettu koronatartunta.

Habeck sanoi lauantaina saksalaisen radiokanavan haastattelussa, että Fortumin tulisi osallistua Uniperin pelastamiseen.

Tuppurainen puolestaan sanoi sunnuntaina STT:lle, ettei lämpene ajatukselle siitä, että Fortumin pitäisi suunnata lisää pääomia Uniperin tukemiseen. Hän huomautti, että Fortum on jo alkuvuodesta tukenut Uniperia kahdeksan miljardin euron suuruisella konsernin sisäisellä rahoitusjärjestelyllä.

Süddeutsche Zeitung kiinnitti huomiota myös siihen, että lehden tietojen mukaan Tuppurainen saapui Berliiniin ilman virallista kutsua ja ilman sovittua esityslistaa neuvotteluille. Lehden mukaan tällainen menettelytapa on erittäin epätavallinen.

Lehden mukaan Uniperin tukeminen saksalaisilla verorahoilla askarruttaa Habeckin edustamaa vihreää puoluetta muun muassa siksi, että Uniper on enemmistöomistajana ruotsalaisessa Oskarshamnin ydinvoimalassa.

Kymmenien miljoonien päivittäiset menetykset

Uniper on joutunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasun vientiä. Uniper on kesäkuun puolivälistä lähtien joutunut hankkimaan korvaavan kaasun markkinoilta merkittävästi korkeampaan hintaan.

Seurauksena on Uniperille kymmenien miljoonien päivittäiset menetykset. Fortum omistaa Uniperista 78 prosenttia, Suomen valtio taas Fortumista 51 prosenttia.

Jos pahin mahdollinen katastrofiskenaario toteutuisi Fortumille, se voisi joutua analyytikko- ja tutkija-arvioiden mukaan hankkimaan lisää rahoitusta omistajiltaan. Siksi kyse on myös Suomen ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tuppuraisen murheesta.

Kaasulla on iso merkitys sekä saksalaisille kotitalouksille että teollisuudelle. Saksan suurimpana kaasuntuojana Uniper on saksalaisen energiavarmuuden kannalta keskeinen yhtiö, joten sitä ei haluttaisi päästää Saksassa konkurssiin.

Nyt kyse on siis siitä, millä ehdoilla Saksan valtio ja Fortum osallistuvat Uniperin pelastamiseen. Esimerkiksi Uniperin velkojen rutka leikkaaminen sitä koskevan pelastuspaketin osana kolahtaisi myös Fortumiin.

Suomi-Areenan puheenjohtajatentissä Suomen eduskuntapuolueiden puheenjohtajat olivat myös laajasti sitä mieltä, että Saksan pitää kantaa vastuu omista energiapoliittisista ratkaisuistaan.

Uniperin ostohinnan ja aiemman kahdeksan miljardin euron rahoituspaketin kautta Fortumin voi katsoa laittaneen tähän mennessä rahaa kiinni Uniperiin noin 15 miljardia euroa.