Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintilä kumoaa uhkakuvia kotitalouksien sähköjen katkaisemisesta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää epätodennäköisenä, että suomalaisten kotitalouksien sähköjä jouduttaisiin katkomaan ensi talvena energiapulan vuoksi. Uhka vältetään hänen mukaansa sillä, että Olkiluoto 3 pääsee jo syyskuussa ajamaan täydellä 1 600 megawatin teholla sähköä verkkoon. Sähkönsaanti on sillä pitkälti turvattu.

Aiemman arvion mukaan täyteen vauhtiin olisi päästy vasta joulukuussa.

– Siinä vaiheessa kun se toimii täysillä, olemme tilanteessa, että meidän ei tarvitse tuoda ulkoa sähköä, Lintilä kertoo.

Ministeri vieraili keskiviikkona Olkiluodon ydinvoimalassa.

– Se oli kovinkin helpottavaa, koska siellä kerrottiin, että he alkavat jo tässä kuussa ajaa 60 prosenttia maksimista ja syyskuussa ajetaan maksimia. Kyllä sillä on pirun iso merkitys.

Olkiluodossa tehdään kuitenkin vielä joulukuuhun asti kokeiluja, joilla sähköntuotantoa ajetaan välillä alas ja nostetaan taas ylös. Se on Lintilän mukaan normaaliprosessi, jolla testataan, että järjestelmä toimii kaikissa tilanteissa.

– Käytännössä se pukkaa sähköä verkkoon jo tämän kuun lopulla. Oikea termi kai on, että kaupallinen tuotanto alkaa joulukuussa, mutta energia on kuitenkin markkinoilla käytettävissä heinäkuusta lähtien.

Hallitukselta on huhuiltu toimia sähkön hinnan kurissa pitämiseksi. Lintilä sanoo, ettei hallitus voi hintoihin vaikuttaa.

– Tämä on markkinan kysynnän ja tarjonnan laki. Jos tarjontaa on vähemmän, hinta nousee ylemmäksi. Se nähtiin tämän viikon alussa, kun Olkiluoto ykkönen oli hetken pois käytöstä ja välittömästi tuli hintapiikki. Tuota kautta se vain pystytään pitämään kurissa.

Varauduttu vuosikymmeniä

Venäjä on katkaissut sähköntuonnin Suomeen Ukrainan sodan vuoksi, mikä on herättänyt huolta kotitalouksienkin sähkön riittävyydestä talvipakkasilla.

– Meidän tilanne on sillä tavalla hyvä, että meillä on verrattain itsenäinen energiatuotanto ollut jo. Tietysti nyt sitten, kun tuo Hankikivi meni niin kuin meni, niin on mielenkiintoista katsoa, onko jostain tulossa uutta toimijaa.

Lintilä toivoo, että kaikki Olkiluodossa menee nyt ongelmitta. Hänen mukaansa viimeisimmät takapakit eivät olleet varsinaisessa atomituotannossa, vaan muussa prosessissa, joten se ei ollut niin vakavaa.

– Totta kai kaikessa pitää olla lähtökohtana turvallisuus.

Jos kuitenkin kävisi ikävästi, turvautuisi Suomi kansallisen varautumisen ohjelmaan, joka on ollut vuosikymmeniä olemassa. Se tarkoittaisi alueellisia sähkökatkoja. Lintilä muistelee, että siihen olisi turvauduttu aiemminkin.

– Taisi olla 1970-luvun öljykriisin aikana, jolloin – minulla on sellainen mielikuva – meidän Keski-Pohjanmaan sähköyhtiöllä Korpelan Voimalla oli lista, että se ajaa tähän ja tähän aikaan tänne ja tänne sähköä. Syynä oli se, että tiedettiin mennä navettaan siihen aikaan.

Eduskunnassa varoiteltiin Uniperista

Energiayhtiö Fortumin enemmistöomistaman saksalaisen Uniperin tilannetta elinkeinoministeri pitää vaikeana.

– Siinä pitää yhdistyä politiikan ja markkinan, mutta on tämä kuitenkin Saksan valtiolle isompi juttu, koska Saksa on niin totaalisen kiinni maakaasussa.

Lintilä sanoo varman näköisenä, että suomalaiset eivät joudu maksumiehiksi. Mutta miten siltä vältytään?

– No katsotaan ne neuvottelut. Loppuvaiheessa kuitenkin intressi on enemmän Saksan valtiolla.

Uniper on joutunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin Venäjän rajoitettua kaasun vientiä. Saksassa on vaadittu, että Fortumin tulisi osallistua Uniperin pelastamiseen.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vieraili torstaina Saksassa neuvottelemassa asiasta.

Uniperin tilanteesta ei ole Lintilän mukaan hallituksessa keskusteltu, vaan se on ollut kokonaan omistajaohjauksen asia.

Lintilä itse oli omistajaohjausministeri vuonna 2017, kun Uniper-kaupat tehtiin. Hän sanoo, että silloin kritisoitiin Uniperin osuutta kivihiilessä.

– Nyt viisastellaan, että olisi pitänyt tämä maakaasuriski mieltää, mutta ei kukaan puhunut siitä sanaakaan, puhuttiin vaan kivihiilestä.

Eduskunnassa tosin varoiteltiin kaupan Venäjä-kytköksistä jo tuolloin.